Vi har gennem november, december og januar set rigtig gode, høje afregningspriser på fisk til fabrikkerne.
Det skyldes, at verdensmarkedsprisen på fiskemel og -olie, der er stærkt afhængig af produktionen i Peru, har været presset i vejret på grund af de meget lave kvoter, der har været gældende for Peru’s fiskeri i december og januar.
Høje priser gør kunderne forsigtige
På den ene side er det jo godt nok med høje afregningspriser.
Men med så høje mel- og oliepriser, som vi her har set, bliver kunderne også meget forsigtige.
De køber kun, hvad de lige har brug for på kort sigt, og de iblander mindre fiskemel og -olie i deres produkter.
Det betyder selvfølgelig en lavere efterspørgsel efter mel og olie, hvilket yderligere forværres af, at vi på denne tid af året altid oplever en mindre efterspørgsel, fordi der ikke rigtig er gang i foderproduktionen på denne årstid.
Små lagre i Kina
Også Kina forholder sig afventende. De går ind i det nye år med lave lagre, men det kinesiske marked, hvis efterspørgsel har stor betydning for prisen på fiskemel, holder også øje med, hvordan udbuddet – der jo er afhængigt af fiskeriet i Peru – ser ud til at udvikle sig.
Så vi venter alle på Peru!
Svaret kommer snart
Her skal de snart fastlægge kvoterne for fiskeriet i april, maj og juni. Og spørgsmålet, som alle spændt venter svar på, er selvfølgelig, om de vælger at fortsætte med de meget lave kvoter, som vi senest har set, eller om de giver mere los som tidligere i 2012.
Et restriktivt fiskeri i Peru er nemlig afgørende for, at vi kan fastholde de høje afregningspriser.
Det får vi en afklaring på i februar eller marts i år.
Hvordan bliver tobispriserne?
Nu kommer der så en periode her i begyndelsen af året, hvor vi i TripleNine traditionelt får mindre tilførsler af råvarer, inden der forhåbentlig kommer godt gang i tobisfiskeriet i april.
Så bliver det spændende, hvordan prisniveauet for fiskemel og -olie til den tid har udviklet sig. For det er som nævnt afgørende for den afregningspris, vi kan betale for fisken.