Torsken, er én af Østersøens mest kendte og værdifulde fiskearter, står over for store udfordringer ifølge marinforsker Knud Fischer. Fischer har i årevis studeret torskebestanden i Østersøen og hæfter sig specielt ved nogle få, men meget væsentlige problemer, der truer artens overlevelse.
Her peger han først og fremmest på gråsælen og dens efterladenskaber fyldt med paracitter (lever-orm), som torskens største problem i Østersøen.
Videnskabelige undersøgelser af torsk fanget i den østlige del af Østersøen har vist, at næsten 100 procent af torskene var inficeret med lever-orm (paracitter).
Den onde spiral
Der findes ifølge marineforsker Knud Fischer ca. 50.000 grå-sæler øst for Bornholm, der har vokset sig til dette antal siden starten af 1980’erne. De udgør i dag et kæmpeproblem for torskens overlevelse i Østersøen.
Professor Kurt Buchmann fra Københavns Universitet har igennem årene, sammen med flere andre forskere, påpeget samspillet mellem lever-orm, torsk og gråsæler. Af dette fremgår det, at grå-sælen er hovedvært for torskens lever-orm. I sælens mave formerer ormene sig, og leverormens æg går med afføringen ud i vandet. Æggene ædes af vandlopper, der igen ædes af fiskeyngel og mindre fisk, hvor de udvikler sig til orm. Små-fiskene ædes af torsken, der igen ædes af sælerne og dermed er den onde spiral eller cirkel sluttet og det hele starter forfra igen.
Derfor er grå-sælen dén der påvirker torskebestanden mest. Det sker ved at grå-sælen æder torsken og derved er vært for torskens lever-orm (paracitter).
Grå-sælen er uden for al tvivl den største hindring for genopbygningen af torskebestanden, understreger Knud Fischer. For at komme problemet til livs, så anbefaler han, at der bliver reguleret på bestanden af sæler i Østersøen.
ICES’s Østersø-rådgivning undre
Overfor Fiskeritidende.dk forklarer Knud Fisher, at siden 1995 har ICES anbefalet at begrænse fiskeriet af torsk i Østersøen. Det skete igen i år, hvor ICES (Det internationale Havforskningsråd) igen anbefalede at minimere fiskeriet af torsk i Østersøen, og understegede samtidig, at skulle man benytte sig af forsigtighedsprincippet, så skulle man gå efter en såkaldt 0-fangst, hvor der slet ikke må fiskes torsk i Østersøen.
En strategi, som over årene altså ikke har båret frugt, da torskene stik mod forskernes ønske ikke er blevet flere – tværtimod. Problemet er altså noget helt andet end fiskeriet, lyder det fra Knud Fischer, der mener, at tiden er inde til at gå nye veje – Regulering af sælerne istedet.