Vestkystfiskerne – en tv-dokumentarserie
Fisker Thomas Hansen (tv), kutter Polaris, Hvide Sande (Foto: Henrik Vinther Krogh)

Vestkystfiskerne – en tv-dokumentarserie

I dokumentarserien ”Vestkystfiskerne” er otte fiskeskippere fra de tre havne Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn repræsenteret.

De er en del af en dansk fiskerflåde på i alt 2200 fartøjer, som hvert år bidrager med mere end 12 milliarder kroner til det danske bruttonationalprodukt.

Serien hovedpersoner er kendetegnet ved, at have været en del af vestkystens fiskerimiljø gennem generationer. De driver alle vidt forskellige former for fiskeri, og fortæller blandt andet om de første vanskelige år i et erhverv, der har været præget af store op- og nedture.

Programserien følger også fiskerne på havet og i land, og giver et sjældent indblik i, hvordan hverdagen former sig til søs, når fortøjningerne er kastet og fartøjerne drager på ugelange toger i blandt andet Nordsøen, Skagerak og Østersøen.

– I mødet med fiskerne er vi blevet overraskede over den ærlighed de har lagt for dagen, fortæller seriens tilrettelægger Jakob Fenger. Fiskeriet har normalt ry for at være et lukket miljø, hvor det kan være svært at vride noget ud af menneskene ombord på kutterne. Men det har ikke været tilfældet her.

Tværtimod fortæller fiskerne i de seks programmer, åbent om deres liv på godt og ondt. Om kampen for at få fiskeriet til at hænge sammen økonomisk. Om den nødvendige teknologiske udvikling og bæredygtige fangstmetoder. Og, ikke mindst, om savnet af familierne i hjemhavnene.

Fiskeriet er et vigtigt erhverv i Midt- og Vestjylland. Og i vores daglige reportager kan det være svært for os at få de gode billeder og den tætte reportage, da fiskerne ofte er på havet mange dage ad gangen. Derfor er vi glade for, at vi i denne serie får et ærligt indblik i erhvervet, som er så unikt og anderledes, siger programchef Kirsten Axelsen, TV MIDTVEST.

Seriens første afsnit sendes på TV MIDTVEST søndag den 31. marts. Her stifter seerne bekendtskab med de fire fiskeskippere: Martin Kynde og Jesper Kobberholm fra Thyborøn samt Kurt Adsersen og Thomas Hansen fra Hvide Sande.

De fire øvrige fiskere i serien er: Tamme Bolt fra Thyborøn. Johnny “Skrædder” Pedersen og Kenneth Nielsen fra Thorsminde, samt Johan Nielsen fra Hvide Sande.

Programmerne tager hver især udgangspunkt i et tema og kommer omkring: Den svære start. Fisk i farvandet. Rollerne ombord. Havet giver og havet tager. Gennem generationer. Savn og afsavn

Dokumentarserien er produceret i samarbejde med projektet “Kend din fisker” med støtte fra Konsumfisk og FiskeriLAG Vestjylland