Verdens Havdag 8. juni

Verdens Havdag 8. juni

Siden 2008 har 8 juni været officielt udpeget som World Ocean Day af De Forenede Nationers Generalforsamling.
Fiskeri Kommissær Maria Damanaki fejrer i år dagen i London, på “GLOBE World Oceans Day Forum”, hvor fiskeriet ministre og lovgivere fra hele Europa mødes. Det giver Kommissær Maria Damanaki anledning til at diskutere den kommende reform af den fælles fiskeripolitik, som fremlægges til sommer.

Det er en bekymret Fiskeri Kommissær, der udreder at ni ud af ti fiskeområder er overfiskede og en tredjedel af dem er i bekymrende tilstand. Hvis vi overfisker en art ud over sin evne til at reproducere, vil arter muligvis aldrig bliver genoprettet til sit tidligere niveau. Og fordi naturen ikke kan lide ”hulrum”, vil en anden art indtage pladsen, med en kædereaktion af effekter. Det kan være svært at forudsige og det kan ændre økosystemet for evigt.

Men problemet med overkapacitet og overfiskning er ikke kun europæisk, det er globalt.

Festlighederne den 8. juni vil øge europæernes bevidsthed yderligere, fordi der er brug for al deres støtte, da de vil spille en central rolle i fastsættelsen af R03;R03;ambitionsniveauet for EUs reformer: Som forbrugere, der kan lægge pres på markedet i retning af mere bæredygtig praksis; Som borgere, der kan påvirke politikken.