Forskere fra det norske Havforskningsinstitut og Norges arktiske universitet har undersøgt, hvordan stigende temperaturer og klimaændringer påvirker fiskebestandene langs Norges kyst
I en nyligt udsendt publikation (Global Change Biology) skriver de, at man i de seneste 25 år har set flere fiskearter flyttet sig længere nordpå, i takt med klimaændringerne, der har givet et varmere havtemperatur.
»Tidligere fangede man typisk 6-7 forskellige fiskearter i trawlet i Nord-Norge. I dag kan man finde op til 15 forskellige arter,« forklarer Ulf Lindstrøm, forsker ved Havforsknings-instituttet (HI).
Flere arter trækker nordpå
Undersøgelsen viser, at artsrigdommen i det nordlige Norge er steget markant. Det skyldes, at det varmere klima lokker fisk, der normalt trives i koldere vand, længere nordpå. Nogle af de nye arter, som er begyndt at dukke op i området, er brisling og sølvtorsk. Men når nye arter flytter ind, kan det forstyrre den naturlige balance i økosystemet.
Konflikt i fødekæden og økosystemet
Når nye arter etablerer sig i et område, ændrer det fødekæden og påvirker samspillet mellem de eksisterende arter. Dette kan skabe problemer for de lokale fiskebestande, som eksempelvis kysttorsk, der kan blive presset af de nye konkurrenter. Hvis kysttorsken får det sværere, kan det også ramme fiskeriet langs kysten, hvilket vil få konsekvenser for dem, der lever af det.
Med det varmere hav og øget menneskelig aktivitet er det derfor nødvendigt at tage højde for klimaændringernes indvirkning på biodiversiteten, når man planlægger fremtidig forvaltning af fiskeriet og kystområderne.
Nye muligheder for fiskeriet
Selvom de nye arter kan skabe udfordringer, er der også muligheder. For fiskeriet kan de nye arter være en ressource, som kan udnyttes, og dermed skabe nye indtægtskilder.