Overraskelsen og forbløffelsen var stor hos en lokal Bornholmsk fisker fra Svaneke, da han efter rensning af sine nyfangede torsk, blandt èn fandt noget helt usædvanligt og ikke tidligere set. Det var orm der var gået i torskens hjerte.
Modet sank og spyttet blev tørt, for hvad var nu det for noget. Fiskeren Claus Stenmann Hansen slås til dagligt med sæler og deres efterladenskaber som sælorm, men disse er normalt koncentreret omkring torskens lever og har ingen betydning for afsætningen af torsken. Det har orm i hjertet heller ikke, men hvis de nu kan finde vej til hjertet, kan det måske også tænkes at de finder længere ud i kødet, hvor det i så fald vil gøre endnu større skade.
FiskerForum kontaktede efterfølgende den københavnske patobiologi-professor Kurt Buchmann fra Københavns Universitet for at få en vurdering. Buchmann havde allerede fået prøver sendt over af hjertet fra den ormeramte torsk og han kunne beroligende overfor FiskerForum forsikre, at netop dette tilfælde af torskeormen (Pseudoterranova), måtte have taget den forkerte vej i denne torsk, for som professoren fra Københavns Universitet sagde, havde han heller ikke tidligere set tilfælde af denne orm i et torskehjerte.
Men på baggrund af denne observation, kan det kun udledes at sælormene stadigt er tilstede i stort antal og desto flere orm, desto flere tilfælde af orm, vil man nok oftere finde og møde dem de »forkerte steder« på torsken. Kurt Buchmann har mange års erfaring med netop denne problematik med orm i torskene og har i stadigt stigende grad, kunnet konstatere at antallet af sælorm i torsk nærmest er eksploderet de seneste år, sammenfaldne med at sælerne i antal tilsvarende har været stigende.
Sammenhængen er der utvivlsomt og med denne sidste konstatering af sælorm, kan det kun gå for langsomt, hvis man endnu skal redde hvad reddes kan, omkring torsken og sælerne.
FiskerForum.dk