Ung fisker har fået foden på eget dæk

Ung fisker har fået foden på eget dæk

Det er den 25 årige fisker Lasse Hulgaard Larsen, der efter knapt tre år ved industrifiskeriet i Thyborøn, nu vender tilbage til Hvide Sande, som skipper på den 27,5 meter lange RI 372 Anni Nielsen.

Handlen omkring Anni Nielsen er kommet i stand efter et grundigt benarbejde og i samarbejde med Landbobankens Fiskeriteam, der har bistået med råd og vejledning samt finansiering af købet på 1,3 mio. kroner, hvoraf de 700.000 er KW dage m.m. Et køb der er kommet i stand sammen med fisker Jens Frich Hvide Sande, hvor Lasse Hulgaard Larsen har købt andel i RI 236 Lisbeth Frich og nu som skipper på RI 372 Anni Nielsen. Samtidig med handlen opnår den unge skipper andel i Generationsfisk. Hvor meget gøres op her sidst i april måned.

Succeshistorie

Lasse Hulgaard Larsen har fået fiskeriet ind med modermælken. Faderen er produktionschef på en grønlandsk fabrikstrawler Polar Nanok og begge bedsteforældre har også været fiskere fra henholdsvis Hvide Sande og Hirtshals. Så interessen for fiskeriet har altid været der. Men Lasse har også med flid og en målrettet indsats, i en meget ung alder, nået det mange unge drømmer om i fiskeriet, at blive etableret indenfor fiskeriet med eget skib og for Lasses vedkommende også med en andel af omkring 1,5 mio. kilo fisk.

Generationsskifte hjalp på vej

Som fiskerilærling ved Jens Frich i Hvide Sande, blev Lasse årets elev på Fiskeriskolen i Thyborøn tilbage i 2011 og året efter tog han, med hjælp og støtte fra Fiskernes Fremtid i Hvide Sande, skippereksamen i Skagen.

Efterfølgende har Lasse sejlet med L 415 Stormy fra Thyborøn indtil brislingesæsonen var ovre og han har siden januar i år fisket fra Hvide Sande. Muligheden for at få foden på eget dæk, kom da stålkutteren Anni Nielsen, der tidligere har sejlet fra Hvide Sande i mere end 30 år, blev sat til salg fra Thyborøn. Fartøjet har nu fundet vej tilbage til Hvide Sande, hvor Lasse fortæller FiskerForum, at skibet er i meget fin stand med nye agtertromler, nyere rustfri last og en hovedmotor der kun har gået 1100 timer.

Springet fra industrifiskeriet bliver således ikke så stort for Lasse, for selv om fiskeriet i første omgang primært vil være efter rødspætter, er RI 372 Anni Nielsen også rigget som kombi fartøj, til både konsum- og industrifiskeri.

Privat har Lasse Hulgaard Larsen etableret sig i et nyindkøbt parcelhus i Horsens med kæresten og deres nyfødte barn, hvor også kærestens familie bor. Noget der ifølge en smilende Lasse giver den fornødne fleksibilitet, når man som fisker er hjemmefra nogle dage ad gangen.

Fremtidsplanerne for fiskeriet

Selvom Jens Frich Hvide Sande ikke hører til den ældre generation, er det vigtigt for ham, at få en ny mand med på vognen, som han siger til FiskerForum. ”Det er et utroligt vigtigt signal at sende, at vi her har en ung fisker i Lasse, der med dette begyndende generationsskifte, kan få sig etableret på en fornuftig og sikker måde og som gerne på sigt skulle trække yderligere unge fiskere til Hvide Sande. Det er ingen hemmelighed, at jeg søger endnu en fisker med ambitioner om at blive skipper. Med fire fartøjer, er der jo nok at holde styr på,” slutter en tilfreds Jens Frich.

FiskerForum.com