Storbritannien udskyder beslutningen om at lukke farvandet for tobisfiskeri indtil Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) har undersøgt sagen og dens mulige konsekvenser.
De britiske myndigheder har valgt at udsætte deres beslutning om eventuelt at forbyde tobisfiskeri i deres farvande, indtil de har haft mulighed for at gennemgå en rapport udarbejdet af Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) for, at vurdere virkningerne af en sådan beslutning.
Truslen om at begrænse tobisfiskeriet i britiske farvande har i lang tid skabt uro, og den er blevet mødt med kraftig modstand fra Danmarks Fiskeriforening (DFPO), Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) og Marine Ingredients Denmark (MID). Disse organisationer mener, at det vil være uretfærdigt over for danske fiskere, som allerede har investeret betydeligt for at opnå adgang til britiske farvande, hvor tobisfiskeriet udgør en afgørende del af deres aktiviteter.
Som svar på bekymringerne fra DFPO, DPPO og MID har Danmarks fiskeriminister, Jacob Jensen (V), taget sagen op med sin britiske ministerkollega. Efter et møde mellem de to ministre har de diskuteret de mulige negative konsekvenser, som en beslutning om at indføre et tobisfiskeriforbud i britiske farvande kan få for den danske fiskerisektor.
Den britiske minister har nu meddelt, at de vil afvente resultaterne af ICES’ rapport, før de tager en endelig beslutning om eventuelt at indføre et forbud. Jacob Jensen forsikrer, at han fortsat vil overvåge udviklingen nøje og arbejde målrettet for at beskytte danske fiskerinteresser. Udover at diskutere sagen med den britiske fiskeriminister har Jacob Jensen oplyst, at ministeriet har indsendt detaljerede høringssvar vedrørende de britiske og skotske lovforslag, hvor de har påpeget de betydelige konsekvenser, det kan have for det danske fiskeri.
DTU Aqua har tidligere fremhævet, at et forbud mod tobisfiskeri ikke vil have betydning for de fisk, som spiser tobis, og de har også understreget, at tobisfiskeriet allerede er veldrevet og bæredygtigt.