Det bekymrer ikke blot vores politikere, men også fiskerne, der på baggrund af det massive iltsvind vi så i sommers, har måtte konstatere, at kvælstofudledningen til vores farvande har været uforandret i over ti år. Det til trods for løfter og flere tiltag fra politisk hold, der skulle have reduceret udledningen, men ifølge den seneste NOVANA rapport ikke har vist forbedringer det seneste årti.
Det har fået flere folketingspolitikere til at kalde både Miljøminister Magnus Heunicke (S) og Fødevareminister Jacob Jenssen (V) i samråd.
Det sker efter nye kvælstof-tal er fremlagt, at to ministre nu er kaldt i samråd, for nye tal om kvælstofudledninger er uforandret og målet med at reducerer de danske kvælstof-udledninger har modsat det forventede ikke ændret sig. Det skriver NOVANA i sin rapport (Rapporten 2021 kan læses her)
Aarhus Universitet har opgjort udledningen af kvælstof til havet i 2021 til 55.000 tons, når man tager højde for forskelle i nedbør mellem årene. Det svarer stort set til gennemsnittet for 2016 og til 2018, som er på 56.300 tons kvælstof. I 2020 blev der udledt 51.000 tons og i det mere våde år 2019 blev der udledt 66.000 tons, korrigeret for nedbør.
Man har fra politisk hold arbejdet frem mod et mål om at nedbringe kvælstofudledningen med 38.300 tons i 2027. Næsten hele Folketinget var med i landbrugsaftalen fra 2021, hvor man lagde en plan for at reducere udledningen med 10.800 tons. Det skulle i første omgang ske via frivillige aftaler om såkaldte kollektive virkemidler.
Landbruget står for hovedparten af udledningen af kvælstof til havet. Rensningsanlæg og andre såkaldte punktkilders andel af den samlede kvælstofafstrømning til kystvandene udgør cirka 10 procent.
Der skal ske noget og det kunne være at sætte fart på udtagningen af lavbunds-jorde og få etableret kvælstof-vådområder der reducerer udledningen af kvælstof til fjorde og kystvande. Disse vådområder skal placeres så kystnært som muligt for at opnå optimal reduktion af kvælstoffet.
Men selvom Landbruget er enige i behovet for at gøre mere, så advarer de alligevel mod regulering. De mener det er en dårlig løsning at forfølge kvælstof-mål med skærpet regulering. Men foretrækker istedet de kollektive løsninger, som ifølge landbruget vil give de bedste og mest robuste løsninger for vandmiljøet, uden det skader fødevareproduktionen.