Det er en fuldstændigt absurd og en hovedrystende situation for fiskerne i Gilleleje. Med den ene hånd søger man alverdens fonde og EU-midler til yderområderne, for at fiskerihavne som Gilleleje’s overlevelse og med den anden hånd laver myndighederne og lovgiverne love og forordninger, der over tid vil ende med helt at lukke og slukke for fiskeriet og de små erhverv i havnebyen.
Det bliver absolut ikke bedre af, at tyske fiskere forsat henter deres fangster tæt på Havnen, i det lukkede område Zone 3 nord for Gilleleje, mens danske fiskere tvinges til at krydse rundt og sejle længere ud i Kattegat, for at hente dagens fangst. Møg Frustrerende og ikke holdbart i længden, men til tyskernes forsvar gør de intet ulovligt, da Tyskland ikke er med i den bilaterale aftale mellem Danmark og Sverige om zone 3. Man kan kun appelere til de tyske fiskeres samvittighed.
Men det er foreløbigt resultatløst, så man kan godt forstå fiskernes frustration, når de dagligt sejler forbi de tyske fartøjer der fisker løs, mens danskerne sejler længere ud på vej til fiskeriet ved Anholt for at fiske jomfruhummer. En tåbelig regel, som flere politikere, senest op til EU-valget og Folketingsvalget lovede, at gøre noget ved og endegyldigt få lavet om.
Men den bilaterale aftale mellem Danmark og Sverige fra 2009 lever fortsat i bedste velgående, nu på tiende år. En aftale uden udløbsdato, der skulle beskytte torskens gydesteder. En aftale der allerede har virket og som for få år siden, fik DTU til at anbefale, at fiskeforbudet kunne ophæves. Men svenskerne strittede imod og situationen er derfor fastlåst og status quo.
Fiskerne og organisationerne har i flere omgange over årene, forsøgt at få lavet aftalen om. Senest med klare udmeldinger fra kandidaterne til valget både til EU og Folketinget, men intet er sket. Dog havde daværende fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) sidste år i september, held til at begrænse de svenske myndigheders ønske om at lukke yderligere fiskeområder i Kattegat. Områder hvor danske fiskere fortsat fisker. Områder som Stora Middelgrund, Röde Bank, Morups bank, Lilla Middelgrund og Fladen i svensk område. Disse områder fiskes af danske fiskere, og ifølge EU-Retten, kunne danskerne derfor gøre indsigelser imod forslagene, hvilket Eva Kjer Hansen (V) også gjorde.
Om venstremanden Søren Gade, som nyudnævnt næstformand i EU’s Fiskeriudvalg, måske kan flytte lidt på de svenske myndigheders fastlåsthed overfor Zone 3 i Kattegat, må tiden vise. Men det er svenskerne der skal rykke sig og som det ser ud i øjeblikket, så har dette lange udsigter.