Tangskovene i nord trænger til en længere pause

Tangskovene i nord trænger til en længere pause

Forskerne er enige om, at den tidligere praksis i Norge med at skovning af tang langs de norske kyster ikke er nok med fire års pause, den skal være betydeligt længere.

De store tangskove langs Norskekysten er yderst vigtige for både plante og dyreliv, og det har vist sig at selv med en lang 4-årig pause mellem høstningen, så når tangskovene ikke at reetablere sig.

Tangskovene er vigtige i forbindelse med bioversiteten, med levende organismer der helt er afhængige af tætheden i tangen, som også tjener som skjulested for mindre fisk overfor de større rovfisk. Forskerne har i de sidste fire år tæt fulgt udviklingen af tangskovene i Nordland i Norge, efter den var skovet. Både fra tangskoven igen voksede, til hvorledes livet langsomt atter vendte tilbage.

Forskerne fandt at selvom tangskoven relativt hurtigt kunne finde sin størrelse og tæthed igen, så fulgte livet af mindre organismer, små fisk og krebsdyr ikke umiddelbart med. Det har vist sig, at en pause på fire år ikke er nok, man skal i stedet bruge meget længere tid.

Les rapporten her