Som overstyrmand på DTU’s forskningsskib fik Louise Windelboe smag for tang. Nu tager hun danskerne med på havet for at dyrke og høste det. Virksomheden »Blæret Tang« er nyt medlem af »Verdens Bedste Fødevarer«.
Det skriver Verdens Bedste Fødevarer VBF
Blæret Tang vil ændre vores syn på havets grøntsager
Vi har alle prøvet det: At stå på stranden og kaste med tang eller mærke det kolde gys, når en våd tangplante snor sig om benet. Men det tang, vi leger med, er ikke det samme som den tang, man spiser.
»Det tang, der driver rundt ved stranden, er typisk råddent og overmodent. Lidt ligesom nedfaldsæbler – dem spiser vi jo heller ikke,« forklarer Louise Windelboe, som står bag virksomheden Blæret Tang i Hundested.
Tang med potentiale
Blæret Tang har eksisteret i et år og arbejder både med at formidle tangens kvaliteter og sælge spiselig tang. Ideen opstod, da Louise – som tidligere kaptajn og styrmand på forskningsskibe – blev fascineret af tangens rolle i havet og som sund fødevare.
»Tang er ikke bare noget, der driver rundt. Det er både vigtigt for havmiljøet og fantastisk næringsrigt,« siger hun.
På tangekspedition og tangskole
Hos Blæret Tang handler 70 % af arbejdet om at fortælle om tang – resten er salg. Louise tager folk med ud på tangekspeditioner, hvor de lærer at høste spiselig tang, som fx sukkertang og søl, og samtidig får et indblik i livet under overfladen.
Tangdyrkningen foregår i Isefjorden og er stadig på forsøgsniveau. Lige nu dyrker hun 400 kilo tang på 40 meter anlæg – men målet er at øge produktionen, så endnu flere kan få tang på tallerkene
Verdens mest klimavenlige grøntsag?
»Tang er nok verdens mest klimavenlige fødevare. Den skal hverken vandes, gødes eller sprøjtes. Tværtimod renser den havet og fjerner CO2,« siger Louise.
Alt tang høstes nænsomt, så den kan vokse ud igen. Tangen bliver pakket i genbrugsglas, og det hele sker lokalt. Derudover samarbejder Blæret Tang med lokale fiskere og arbejder på at skabe flere tangprojekter i danske havne – under navnet Projekt Tanghavn.
Fra hav til mad
Louise mener, at tang har stort potentiale som fremtidens fødevare. Seks gram tørret tang indeholder lige så mange vitaminer og mineraler som 600 gram almindelige grøntsager. Tang er også rig på omega 3 – de sunde fedtsyrer, som fisk får ved at spise tang.
Blæret Tang sælger både frisk tang og tangprodukter – og viser, hvordan tang kan bruges i alt fra pandekager til kyllingeretter.
»Vi har 400 tangarter i Danmark, men kun lært at dyrke fem. Der er masser, vi endnu ikke har opdaget. Nogle vokser ekstremt hurtigt og kunne være med til at løse en fremtidig fødevarekrise,« siger hun.
Tang skal på danskernes menu
Alligevel er tang stadig noget nyt i danske køkkener. Louise oplever, at mange ikke ved, hvordan man tilbereder tang, og at vi danskere er lidt forsigtige med nye madvaner.
»Vi kan ikke lave mad med tang endnu. Men det kan vi lære – for eksempel fra asiatiske madtraditioner. Jeg har selv samarbejdet med en kinesisk kogekone,« fortæller hun.
Louise håber, at tang i fremtiden bliver mere tilgængeligt og billigere og at vi i stedet for at købe dyr, importeret tang fra Asien, satser på at dyrke det selv herhjemme.
Blæret Tang – og fremtiden
Indtil videre kan man møde Blæret Tang i Hundested Havn, men Louise drømmer om flere butikker og tanghaver i Danmark, hvor man kan følge tangen hele vejen »fra hav til mave«.
Du kan følge Blæret Tang på Facebook eller kigge på deres hjemmeside og finde opskrifter og inspiration til, hvordan du bruger tang i din mad.