Kyststaternes uenighed omkring fordelingen af TAC’en for Makrel, sild og blåhvilling har sat sig sine spor – MSC mærkningen er røget og nu fravælger større fødevarekæder også de tre populære fiskearter, til fordel for arter fanget i Sydamerika, der har MSC certificeret fisk.
Store Europæiske fødevarekæder begynder at markedsføre chilensk jack makrel (Pacific jack makrel) i kampagner, som et bæredygtigt alternativ til makrel fanget i det nordøstlige Atlanterhav.
Dette sker efter tabet af MSC-certificering i det Nordøstlige Atlanterhav, først for makrel i 2019, og efterfølgende for atlantisk-skandiske sild og blåhvilling, da kyststaterne ikke er blevet enige om en opdeling af TAC’erne.
Ifølge MSC er resultatet en 40 procent over-udnyttelse af makrel, af samme årsag søger nogle europæiske fødevarekæder nu til Sydamerika efter certificeret bæredygtig fanget makrel for at imødekomme forbrugernes efterspørgsel efter MSC certificeret fanget fisk og skaldyr.
Det tyske fiske- og skaldyrsmærke Followfood er ved at lancere chilenske Jack Makrele på dåse i Tyskland. De førende detailhandlere Migros i Schweiz, Delhaize i Belgien og Albert Heijn i Holland er også for nylig begyndt at sælge chilensk jack makrel, som et bæredygtigt alternativ til den nordøst-atlantiske makrel.
»Vi fokuserer konsekvent og kompromisløst på bæredygtighed i vores fisk og skaldyrsprodukter. For os er det blå MSC-mærke det vigtigste grundlag for vores fiskeri-indkøbsdirektiver,« siger Julius Palm, ansvarlig for strategi & brand hos Followfood i Tyskland.
»Det europæiske makrelfiskeri i det nordøstlige Atlanterhav er dårligt forvaltet og har derfor mistet MSC-mærket. Det betyder, at de ikke længere er egnede til os. Vi er glade for at have fundet et bæredygtigt alternativ med chilensk jack makrel.«
Ifølge den belgiske producent Charlier-Brabo Group (CBG), ejer af First State seafood-mærket og leverandør til Fish Tales, har tabet af MSC-certificering for fiskeriet i det nordøstlige Atlanterhav forstyrret konsumfiske- og skaldyrsbranchen.
»Ikke-MSC-certificeret nordøst-atlantisk makrel er endnu ikke blevet fjernet fra produktsortimentet og det har desværre sendt et forkert signal til forbrugerne,« siger CBGs kategorichef for fisk og kød, Raf de Smet.
»CBG investerede i mellemtiden i MSC-certificeret jack makrel fra Chile. Vi håber, at dette alternativ vil finde bredere udbredelse på de europæiske markeder. Vi støtter det klare budskab om, at MSC-certificering er et must.«