I 2014 var EU’s andel af tobiskvoten på lige over 200.000 tons, så i bekræftende fald EU-Kommissionen vælger at følge ICES rådgivning på 350.000 tons, vil der være tale om en noget højere kvote sammenlignet med sidste år.
Christian Olesen der er formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation udtaler på Danmarks Fiskeriforening POs hjemmeside, at tobisfiskeriet er vigtigt for dansk fiskeri som helhed og særligt for industrifiskeriet. Derfor er dansk fiskeri glade for, at vi i 2015 får en kvote, hvor vi kan se frem til en markant øgning af omsætningen – og dermed også en bedre indtjening for industrifartøjerne.
Over de foregående tre år har omsætningen af tobis været meget svingende – både målt på vægt og værdi. I 2012 blev der således blot landet 54.000 tons til en værdi af knap 100 millioner kroner, mens der året efter blev landet 210.000 tons til en værdi på 450.000 millioner kroner.
I 2014 var omsætningen i det danske tobisfiskeri på 225 millioner kroner baseret på totalfangst på knap 160.000 tons. Sammenholdt med de foregående tre år vidner det om store udsving i både kvoterne og fangsterne, hvilket er en stor udfordring for fiskeriet.
”Derfor er vi også meget spændt på at se, hvordan fiskeriet udarter sig i år, og hvordan det passer ind i forvaltningen af kvoten. Der er ingen tvivl om, at vi i dansk fiskeri er meget utilfredse med den områdeopdelte forvaltning – vi mener, at fiskerne skal have lov til at fange tobis, hvor der er flest tobis i stedet for at være tvunget til at holde sig inden for bestemte områder,” siger formanden for Danmarks Fiskeriforening PO, Svend-Erik Andersen.
Danmark er en globalt førende producent af fiskemel og fiskeolie, som eksporteres til mere end 60 lande over hele verden. Industrien eksporterer for ca 3,2 milliarder kroner årligt. For forarbejdningsindustrien på land er det derfor problematisk med de store udsving i kvoterne, da markedet for fiskemel og fiskeolier er afhængige af stabile tilførsler.
”Tobis er historisk set den vigtigste bestand for produktionen af fiskemel og fiskeolie i Danmark, hvor der i perioder har været fisket og produceret ca. 800.000 ton hvert år. Det er derfor meget vigtigt for den videre udvikling af industrien, at kvoterne er stabile, og at disse opfiskes hvert år,” siger formanden for Marine Ingredients Denmark, Johannes Palsson.
Tobisfiskerne må endnu vente på at få de endelige kvoter. Formentlig vil EU-Kommissionen kunne melde dem ud i slutningen af marts, så fiskeriet kan begynde den 1. april. Tobisfiskeriet varer typisk frem til Sankt Hans og stopper med udgangen af juli.