Stadig ingen straffesag omkring dansk fiskers død ved Læsø

Stadig ingen straffesag omkring dansk fiskers død ved Læsø

Men der burde have være rejst en straffesag, efter en kollision mellem det store maltesiske fragtskib »Rig« og den danske kutter »Inger Marie«, der den 10. juli 2014, med den 66-årige skipper Teddy Bak Nielsen ved roret, blev vædrede ca. 11 sømil nordøst for Læsø, i internationalt farvand mellem Sverige og Danmark.

Trods talrige henvendelser fra Søfartsstyrelsen og fagforeningen 3F, ignorerer de maltesiske myndigheder fuldstændigt henvendelserne og det virker som om de er ligeglade med en så alvorlig ulykke, der kostede den 66-årige danske skipper livet for fire år siden.

»Det er stærkt utilfredsstillende«, siger formanden for 3F sømændene Søren Sørensen i en kommentar, »Det er en katastrofe, at Malta slet ikke reagerer på én så alvorlig arbejdsulykke. Det virker som om, at Malta nærmest er ligeglad med en død fisker fra Danmark. Det er prisværdigt, at Søfartsstyrelsen har sendt rykkere til Malta og dermed forsøgt at rette op på en elendig behandling af sagen fra dansk side. Men når Malta ikke tager henvendelserne seriøst, er det på høje tide, at Søfartsstyrelsen tager fat i Udenrigsministeriet, så der kan komme skred i sagen.«

Fagbladet 3F skriver om sagen, at det nu er mere end fire år siden, at den danske fiskeskipper Teddy Bak Nielsen omkom på arbejde i Kattegat, efter at han var stødt sammen med fragtskibet fra Malta. Den danske søfartsstyrelse har efterfølgende vurderet, at der burde være kørt en straffesag efter arbejdsulykken.

Da ulykken skete udenfor danske søterritorium og i internationalt farvand, kan de danske myndigheder ikke anmelde sagen til politiet. Det er istedet op til Malta, der som flagstat skal følge op på sagen. Det eneste der er sket i sagen, er nærmest som salt i såret for de efterladte, da skibets daværende estiske førstestyrmand på »Rig«, ifølge de estiske myndigheder og som følge af dødsulykken fik frataget sit sønæringsbevis. Men kun i et halvt års tid, hvorefter han kunne gå til eksamen og erhverve sig et nyt.

Du kan læse hele sagen her på 3F´s side.

Den Maritime Havarikommission har udarbejdet en sø-ulykkesrapport på engelsk om ulykken

Kilde: 3F FiskerForum.dk