Det er kun godt et år siden, at dansk mink-avl blev lukket ned, med SF’s hjælp – Skal dansk fiskeri være det næste erhverv?
Det spørger byrådsmedlemmerne Mette Hardam og Jens Borup samt byrådskandidat Rikke Stjerne, alle Venstre-politikere om i et debat-indlæg, som en kommentar til Søren Visti Jensens (SF), der med sit indlæg blandt andet på Kanal Frederikshavn, ønsker at forbyde al trawlfiskeri i Danmark.
Det er ifølge de tre Venstre-politikere, en ren tilståelses-sag fra SF’s Søren Visti Jensen’s side
I hans indlæg på de web-baserede aviser nævner han ganske rigtig mange af de udfordringer, der er for havmiljøet og fiskeriet i både Kattegat og Skagerrak.
- Overløb fra rensningsanlæg. Hvor der overalt i Danmark lukkes millioner af liter urenset spildevand ud i vores tilstødende fjorde og have. Det har SF’eren ret i – Det burde være det første man tog fat i, hvis man ønsker at tage vare på havmiljøet i Danmark, siger de tre venstre-politikere. For når det først rigtig regner, og vandet ikke kan være i bassinerne mere, så har rensningsanlæggene tilladelse til at udlede vandet uden først at rense det.
- En anden vigtig sag er problemet mellem fiskeriet og sæler samt skarv. De er begge fredede arter, og har ingen naturlige fjender i Danmark. De yngler derfor uhæmmet til stor skade for vores fiskebestande. Over en 30-årig periode er sæl-bestanden vokset fra 5.000 til 50.000 sæler, alene i Østersøen. Ligesom du heller ikke kan komme til en kyst i Danmark, uden man møder skarven. SF’eren nævner også specifikt torsken i Østersøen, som i år er blevet reduceret med 88 procent på kvoten. Her henviser de tre Venstre-politikere til de danske biologer, som helt åbent forklarer at det ikke er fiskeriet, der har skyld for nedsættelse af kvoten, men istedet helt andre faktorer, som eksempelvis en for stor sæl-bestand i området.
Derfor mener de tre lokale Venstre-politikere ikke, at løsningen er at stoppe alt fiskeri. Det er i stedet at sikre, at en bestand har de rette forudsætninger og betingelser for at trives.
Alternativt er, at når vi ikke udnytter havets ressourcer i eget farvand, så importerer vi i stedet fødevarer fra andre lande. Hvilket igen betyder, at det har langt større miljø-omkostninger for både natur og klima, end hvis vi selv spiser det vi selv producerer.
Lukning af trawlfiskeriet får uoverskuelige konsekvenser
SF skal være klar over, at hvis man lukker trawlfiskeriet i Kattegat og Skagerrak, så lukker man også for jomfru-hummerfiskeriet, som specielt Strandby og Læsøs fiskeri er dybt afhængige af.
Det vil samtidig betyde en lukning af én af områdets helt store arbejdspladser, Læsø Fiskeindustri. Da det er deres tilførsler der lukkes ned for og rammes, hvis SF’s ønske om en nedlukning af trawlfiskeriet slår igennem. Derudover vil mange af de beslægtede følgeerhverv også bukke under, som følge af denne nedlukning.
De tre lokale Venstre-politikere siger videre, at det godt kan være, at SF henviser til det kun er et økonomiske motiv og hensyn man varetager, når man fanger jomfruhummer. Men SF skal også forstå, at hvis man forbyder al trawlfiskeri i Danmark, så rammer man dette hummerfiskeri 100 procent, da alle jomfruhummer-fangster landet i Danmark, er trawlfanget. Endvidere kan det oplyses, at hele 92 procent af al dansk fisk bliver fanget med trawl. Så et samlet trawlforbud fra SF’s side, vil i princippet lukke hele dansk Fiskeri.