I tre generationer har Gustav Nielsens familie fisket ud for Gilleleje, men nu truer sælerne deres levebrød. Gustav, hans far og farfar er kystnære garnfiskere, en skånsom fangstmetode. Men nu har sælernes hærgen gjort fiskeriet både økonomisk uholdbart og urentabelt.
»Sælerne ødelægger fiskene ved at æde leveren, hvilket gør fangsten værdiløs,« fortæller fisker Gustav Nielsen til TV2. »Det er virkelig frustrerende at se en flot to-kilos pighvar, der er blevet skamferet af en sæl. Det koster os 300 kroner pr fisk, og nogle gange er hele garnet ødelagt, hvilket betyder tusindvis af kroner i tab,« forklarer fiskeren fra Gilleleje, Gustav Nielsen.
Den 20-årige fisker har mistet omkring 10.000 kroner på en måned på grund af sælerne. De går især efter dyre fisk som pighvar, slethvar og søtunge, hvilket gør tabene endnu større. Gustav er nødt til at supplere sin indtægt som vinduespudser, men det er ikke nok til at dække tabene, og sælernes fortsatte hærgen truer derfor hans fremtid i fiskeriet.
Siden 1977 har sælerne været fredet i Danmark, hvilket har ført til en stor vækst i bestanden.
Sælerne, især den spættede sæl, trives i danske farvande og spiser op til fem kilo fisk om dagen. Mange af sælerne har opdaget, at fisk i garn er et nemt bytte, hvilket blot forværrer situationen yderligere for fiskerne.
Jens P. Jeppesen, marinbiolog ved Øresundsakvariet, forstår fiskernes frustrationer, men han mener dog ikke at regulering er løsningen. Fiskere kan dog søge tilladelse til at skyde problematiske sæler, men dette kræver, at de ser sælen, hvilket ofte er helt umuligt, da sælerne oftest angriber om natten.
Gustav Nielsen ser derimod mod Sverige, hvor regulering af sæl-bestanden blev indført tilbage i 2019. Han mener, at en kontrolleret regulering kunne forhindre problemer og sikre en bæredygtig balance mellem sæler og fiskeri. »Det er ærgerligt, når vi har evnerne til at regulere bestanden bæredygtigt. Det ville forhindre problemer og sikre, at sælerne ikke lider af sult eller sygdom,« forklarer den nordsjællandske fisker sig.
Gustav Nielsen håber på en fremtidig løsning på sæl-problematikken, så han og andre fiskere kan fortsætte deres erhverv uden de store økonomiske tab, som de oplever i øjeblikket.