Sæl-pesten aflyst i denne omgang

Sæl-pesten aflyst i denne omgang

Det er lungebetændelse og ikke sælpest der er skyld i de mange døde sæler, der de sidste par dage er drevet i land ved Anholt.

Det viser obduktionerne, som DTU Veterinærinstitutet har foretaget og som konstaterer at det i stedet er en bakterie, der er årsagen til sældøden på Anholt.

Det er ingen hemmelighed at dyr som sæler og skarv, ikke hører med til de danske fiskeres nummer èt ”krammedyr”. Disse dyr så man heller døde end levende, men alligevel ønsker ingen fiskere, at se dyr lide, som når sælpesten rammer. En virus-sygdom der giver sælerne åndedrætsbesvær og opsvulmede øjne samt luft i kroppen, så de syge dyr ikke kan dykke og derfor lider en frygtelig og meget smertefuld død i havoverflade. Hvorfra de sidenhen driver i land langs de danske kyster.

Tidligere har eksperter udtalt, at med ca. fjorten års mellemrum vil vores bestande af spættede sæler blive ramt af netop sæl-pest. Den sidste epidemi var tilbage i 2002, hvor antallet af sæler nærmest blev halveret, så sælerne læner sig nu igen kraftigt op ad en ny pest epidemi.

Med dette in mente, burde vores politikere have lyttede til de fiskere, der de sidste mange år har råbt op om problemet med den voksende sælbestand og allerede for år tilbage, have indført en fornuftig regulering af sælerne. Så havde vi ikke stået med et kommende sæl-pest problem, som sikkert vil ramme tusindvis af danske sæler, indenfor en overskuelig fremtid. Og hvor tusindvis af sæler vil lide en voldsom og pinefuld død.