Rasende fanikkere vil have fjernet vraget af krabbefartøj
Ri 524 »James Robert« ligger fortsat i brændingen ud for Fanø - Ingen vil tage ansvar for oprydningen.

Rasende fanikkere vil have fjernet vraget af krabbefartøj

Forhistorien med RI 524 »James Robert« er den sørgelige, at skibet på vej til fiskeri efter krabber, fredag den 11. januar i år, måtte besætningen evakueres med helikopter efter skibet var kommet i havsnød og tog vand ind, ud for Holmlands Klit ved Hvide Sande.

 

Efterfølgende drev kutteren herreløst rundt med retning syd i Nordsøen og i et sidste desperat forsøg på at bjærge skibet, fik man med hjælp fra Esvagt-skibet »Beta«, sendt krabbe-kutterens skipper og et besætningsmedlem ombord, så de kunne være behjælpelige med lænsning og bugsering indtil Esbjerg Havn.

 

Men undervejs i disse bestræbelser på at redde hvad reddes kan, gik der ild i maskinrummet. En situation, som med skippers egne ord kun havde én udgang, og det var ud over rælingen hurtigst muligt, da der ombord på skibet var næsten 4.000 liter brændstof. Heldigvis reddede skipper og bedstemand sig sikkert om bord på »Beta«. Efterfølgende grundstødte »James Robert« på de yderste revler ved Fanø og det er siden gået hårdt ud over skibet, efter mange måneder i den hårde brænding.

 

I snart et halvt år har vraget af kutteren »James Robert« ligget strandet på Fanøs kyst, mens ingen har taget ansvar for at få den fjernet. Det er som om skibsvraget er havnet i et bureaukratisk ingenmandsland, hvor hverken den tidligere ejer (konkursboet) eller forsikringsselskabet og for den sags skyld Søfartsstyrelsen, har villet tage det fornødne ansvar med at få fjernet kutteren ud for én af Fanø’s bedste badestrande.

 

TV Syd oplyser, at Fanø Kommune nu har sendt endnu et strakspåbud om at få fjernet vraget fra den populære badestrand. Modtagerne er både rederiets kurator efter konkursboet efter Hvide Sande Krabbefiskeri Aps og Njord Krabber Aps og forsikringsselskabet. Efterkommes dette ikke inden den 18. juli 2019, vil Fanø Kommune kræve 300.000 kroner fra Skibsforsikringen Frederikshavn til at dække omkostningerne for at få fjernet, det nu næsten fuldstændigt smadrede skibsvrag, der nu kun ligger og sender vragsgods ind på kysten, til gene for alle badegæsterne.

 

TV Syd har været rundt om både forsikringsselskabet, der dog ikke mener kommunen har hjemmel i loven, når de kræver at få krabbebåden fjernet, trods henvisning til Kystbeskyttelsesloven og heller ikke henvendelse til konkursboets kurator, advokat Kristian Dalsgaard, har endnu ikke henvendt sig efter kravet er fremsat, om fjernelse af skibsvraget inden den 18. juli i år.

 

Så nu ligger sagen, hvor den hele tiden har ligget, nemlig dybt begravet i sandet ved brændingen på Fanø, hvor bølgerne og tidevandet langsomt slår det gamle krabbefartøj til pindebrænde, som møgsommeligt bliver samlet op af Strandfogeden.

 

de Du kan læse mere om skibsvraget ved Fanø her