Olieselskabet BP betaler milliarderstatning til fiskerne.

Olieselskabet BP betaler milliarderstatning til fiskerne.

Det multinationale olieselskab BP indgår forlig efter oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf og får udskudt retssag.
BP er blevet enig med sagsøgere om et milliardstort erstatningsbeløb efter olieudslippet i Den Mexicanske Golf i 2010. De kan se frem til mindst 7,8 milliarder dollar (44 mia. kroner), når forliget, som forventet, endeligt bliver godkendt i retten.

Selvom BP har fået udskudt retssagen mandag og indgået forlig, er sagen om udslippet imidlertid langt fra slut for selskabet.
USA har lagt sag an mod BP og de andre selskaber, der var involveret i udslippet. Det kan koste oliegiganten milliarder af dollar i bøde.
Ifølge EPN.dk har der været forhandlinger mellem BP og den amerikanske regering, der anklager olieselskabet for brud på miljølovgivningen. Men her synes der ikke at være tegn på, at et forlig er under opsejling.
Til brug for de erstatningskrav som BP forventeligt står overfor, har selskabet oprettet en fond med 20 milliarder dollar (ca. 114 mia. kroner).

Den 20. april 2010 er den dag i BPs historie man sent vil glemme. Der startede et 87 dage langt mareridt for selskabet om at få stoppet olieudstrømningen i Den Mexicanske Golf. Millioner af tons olie væltede ud i havet, da boreplatformen Deepwater Horizon eksploderede og lagde store dele af havbunden øde. Skaderne kan vise sig næsten uoprettelige, specielt for de øko følsomme koralrev, samt for orme og hvirvelløse dyr der efter katastrofen helt blev klistret ind i den udstrømmende olie.

Fiskerne og folk fra turisterhvervene, som har lagt sag an mod BP, har fået hjælp med deres søgsmål af en specielt oprettet styregruppe (PSC), hvis hovedmål har været forliget med BP.