Nyt Tobis trawl fra Vónin

Når skipperen fra den danske pelagiske trawler HG 62 Beinur leder efter en ny løsning til tobisfiskeriet, kommer de til Vónin. Opgaven lød på at de ville have et tobis trawl, som var let at slæbe, og som var let at håndtere om bord, fordi deres tidligere tobis trawl var et mareridt at håndtere.
Da tobistrawlet blev designet, arbejdede Vónin’s designerteam tæt sammen med Beinur’s besætning. Ifremer computersimulatoren blev brugt til udformningen af tobis trawlet og modellen blev testet i prøvetanken i Hirtshals, før den endelige version af tobis trawlet blev godkendt. Trawlet har fået navnet Vónin Lunde, og i tilfældet med Beinur har det en fiskeomkreds på 819 meter.

Tobis trawlet har fået sit navn efter det færøske ord for søpapegøje, da søpapegøjer er indbegrebet af en tobis fanger. Man ser dem ofte med et dusin tobis eller endnu flere i næbbet.

Vónin Lunde trawlet er et fire siders tobistrawl hvor de forreste sektioner er håndsplejsede med et Vónin Royal tovværk med 8 meter lodrette tov, som udformer de hexagonale masker, med et lidt kraftigere materiale i undersiden, en letvægts Dyneema hovedline, med et flettet Eurosteel som sideline og en Trawlex kæde til undertælle.

“De endelige resultater var nøjagtigt hvad vi havde håbet på. “Med en hastighed på 3,40 knob, havde Vónin Lunde tobis trawlet en vandret åbning på 60 meter mellem vingerne og en 30 meter lodret åbning. Der var meget få stikkere i tobistrawlet, hvilket helt klar indikerer, at gennemstrømningen var rigtig, og derfor let at slæbe. Derudover er det også let at hale og skyde, hvilket har stor betydning for skipperen.

Vónin Lunde trawlet har vist sig at være så vellykket ombord på Beinur, at skipper Frídálvur Tindskard og skipper Gunnar Nolsøe straks ordrede en lidt mindre og en lettere udgave af Vónin Lunde tobistrawl på 742 meter, til deres andet pelagiske fartøj, HG63 Brestur, så det er klar til næste års tobis sæson .

Vónin udstiller på Danfish i Ålborg og kan træffes på stand D-768

FiskerForum.com