Nybygning LT 43 »Annalijdia« brændt for anden gang

Nybygning LT 43 »Annalijdia« brændt for anden gang

Det var drama på værftet TB Shipyards i Harlingen vest for Leeuwarden i Holland, da »Annalijdia« for anden gang brændte i sidste uge. Fartøjet stod overfor den endelige overdragelse til rederen indenfor 3 uger.

Afleveringstidspunket er nu rykket og endnu ikke kendt, da nybygningen igen for anden gang står overfor en større genopbygning.

Branden opstod i lastrummet efter et arbejde med at isolere og efterisolere var igang. Et arbejde og en proces der foregik helt uden brug af åben ild eller elektricitet. Men trods alle forholdsregler var taget, kunne arbejderne pludselig lugte røg. Og ingen røg uden en brand, så der blev hurtigt slået alarm og kort efter kunne det lokale brændvæsen gå igang med slukningen af branden, der hurtigt blev isoleret til lastrummet hvor ilden opstod. Men pga. den voldsomme strålevarme, skulle ilden bekæmpes mere intenst end ellers. Der var undervejs i slukningsarbejdet seks korps ind over bekæmpelsen af ilden og efterslukningsarbejdet af fartøjet.

Noget peger på en kemisk reaktion, som årsag til branden. Men som daglig leder af værftet Thecla Bodewes siger i en kommentar til uheldet: »er vi selvfølgelig meget chokrede over det forfærdelige der er sket, for alle involverede, lige fra værftet til underleverandørerne samt besætning der har assisteret. Heldigvis er ingen kommet til skade under branden.

Det har endnu ikke været muligt, at komme om bord og tjekke brandårsagen, så indtil videre er det planen, at skibet på et tidspunkt skal en tur i tørdok, så man stille og roligt kan besigtige alle skader og komme med et kvalificeret gæt på hvad en reparation vil koste og hvor lang tid til vil tage.

Vi skal ikke længere tilbage end til maj måned, da der første gang gik ild i LT 43 »Annalijdia«. Her opstod branden lige inden fartøjet skulle sættes i drift og ud på sin jomfrurejse. Store dele af skibet var dengang brændt og alle kabler skulle siden fornys efter branden. Et arbejde der desværre forsinkede hele færdiggørelsen med næsten 3 måneder. Branden i sidste uge var mere alvorlig end den første og rederen frygter at LT 43 »Annalijdia« ikke bliver sejlklar før engang til jul eller måske endnu senere.

»Det er simpelthen umuligt at forstå, hvorfor en brand for anden gang har ramt skibet. Det er virkelig ikke let. Mens vi skulle have forladt havnen og værftet om tre uger, med en ny besætning. Det er jo også nærmest en tragedie for dem,« forklarer Klass van Duijn til Visserjnieuws.nl. Overvejelserne er mange og de går ligefra reparation og til helt nyt fartøj. Motorrummet er fortsat intakt, mens lastrum og fabrikken om bord er tabt ligesom styrhus og kahytter er svært røgskadet. Så beslutningen er ikke ligetil, før en endelig opgørelse foreligger.

Du kan læse hele artiklen på Visserijnieuws.nl (Hollandsk)

Kilde: Visserijnieuws.nl FiskerForum.dk