Fødevareministeriet er fra årsskiftet klar med en ny kystfiskerordning, der skal medvirke til at skabe liv og vækst i yderområderne og samtidig tage hensyn til miljøet gennem skånsomt fiskeri.
Fødevareministeriet åbner 1. januar 2014 for en ny treårig kystfiskerordning, der skal forbedre forholdene for kystfiskeriet i Danmark, mens der bliver taget hensyn til miljøet.
”Nu har vi en ny politisk ramme for kystfiskerne, der forhåbentlig kan være med til at sikre en sund udvikling for både kystfiskere og miljø. Fremover gælder det om, at alle bidrager til, at ordningen bliver en succes med mange tilmeldte. Vi vil fra NaturErhvervstyrelsens side gøre hvad vi kan for at informere om den nye ordning,” siger vicedirektør Karsten Biering Nielsen.
En del af indholdet i den nye ordning er, at kystfiskerne får lov til at fange flere fisk, da de får en større andel af de samlede danske kvoter. Se promilleandelene her i §61 i Kystfiskerordningen.
Derudover skaber ordningen incitament for kystfiskere til at bruge mere skånsomme fiskeredskaber, da ordningen giver højere kvotepræmie til disse redskaber. Se bilag 18 her hvor Garn, toggegarn, langliner, pelagisk trawl (flydetrawl), snurrevod og snurpenot (inkluderer ikke flyshooting), ruser og tejner, udløser 50 procent ekstra årsmængde pr. kvoteandel, hvis et fartøj udelukkende fisker med disse redskaber jf. §65
”Det har været regeringens ambition at sætte en retning for fremtidens kystfiskeri. Den nye ordning skal sikre øget miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed i fiskeriet ved at gøre skånsomt fiskeri attraktivt. Samtidig vil der være fokus på at bevare de lokale havnemiljøer og arbejdspladser ved at alle fiskerier kan deltage i ordningen. Jeg mener, at kystfiskerordningen og de supplerende tiltag udgør en mulighed for en ny fremtid for kystfiskeriet, som jeg håber fiskerne vil gribe,” siger vicedirektør Karsten Biering Nielsen.
En række regler bliver desuden forenklet, så det blandt andet bliver nemmere at melde ankomst og muligt at lande fisk i weekenden.
Derudover er der afsat 10 millioner kroner, så DTU Aqua kan undersøge og udvikle teknologi og fiskeredskaber, der er mere skånsomme for miljøet – herunder også udvikling af sælsikre redskaber.