Norske Klipfisk sætter rekord.

Norske Klipfisk sætter rekord.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er imponeret over rekordåret for Norsk klipfisk. Eksportrekorden blev sat både i mængde og i værdi, og slog alle rekorder i 2011.
Den Norske fiskeindustri for tørret fisk har oplevet gode tider de sidste par år. 2011 var et fantastisk rekordår og Lisbeth Berg-Hansen konkluderer at Norsk klipfisk har en god markedsposition, trods dårlig økonomi i det meste af Europa.

Trods økonomiske problemer i Sydeuropa, skiller specielt et land sig ud som èn af de største aftagere af Norsk klipfisk. Portugal afviger fra det generelle billede af vores eksportmarkeder, ved at vælge sund og god mad, selv i svære tider fortæller Lisbeth Berg-Hansen, og har tillige øget importen af den norske torsk med hele 23 % sidste år.

Fiskeanalytiker Kyrre Dale fra Nordea, mener at Portugals stærke madtradition sammenholdt med at prisen for Norsk klipfisk er lav, gør at flere end 100 måltider om året består af klipfisk ved en gennemsnits portugisers middagsbord.

I mere en 300 år har salt- og klipfiskeindustri eksisteret i Norge omkring Sunnmøre. Nils Helge Aarseth fra AS Møre Codfish Comp., forudser på baggrund af klipfiskens succes de sidste 3 år, at der vil komme mindre udsving i omsætningen fremover. Vi har nu haft den største rekord nogensinde i 2011, grundet vores gode markedsforhold og den store tilgang af torsk, siger Nils Helge Aarseth, som stadig tror på en positiv fremtid for klipfisken.

Tallene for den Norske eksportrekord af klipfisk i 2011 var på 97.534 tons og en samlet værdi på 3.772 millioner Nkr. . De tilsvarende tal for 2010 var ligeledes imponerende – 97.351 tons og en værdi på 3.558 millioner Nkr. Klipfiskeeksporten af torsk omregnet til levende vægt svare til 45% af den samlede Norske torskekvote. For Sei svarer den levende vægt til 75% af den samlede Norske seikvote.