Norske fiskere i dramatisk forlis

Norske fiskere i dramatisk forlis

En norsk sildetrawler »Gularøy« fra Averøy, der i nat havde kursen sat fiskeområdet omkring Andenes, kunne undervejs følge den dramatiske redningsaktion af besætningen fra havaristen »Fisktrans« over VHF´eren.

Fisker Pål Arne Måløy var netop kommet op i styrhuset på hans 4 til 8 vagt, da de første meldinger om fisketransportskibet »Fisktrans« fra Bodø´s var i havsnød og udsendte nødsignaler.

Vejret var ekstremt dårligt med storm og høj sø, da den norske fisker på »Gularøy« over VHF`eren kunne høre de første besætningsmedlemmer fra »Fisktrans« råbe om hjælp og derefter hoppe i søen. Da var klokken fem og fuldstændigt bælgragende mørkt. Det var meget dramatisk at følge, fortæller Pål Arne Måløy videre. »Fisktrans« havde taget vand ind og lå på det tidspunkt tungt i søen.

En redningshelikopter nåede heldigvis hurtigt frem og begyndte redningen af de forkomne fiskere. En redning der blev vanskeliggjort af høje bølger, og især da ankerkæden brast, fik redningsmandskabet travlt med at redde de sidste op, for kort efter drev »Fisktrans« indover nogle skarpe klippeskær og tog derefter yderligere vand ind.

Redningsaktionen begyndte omkring halv syv onsdag morgen og var slut ca. halvanden time senere omkring klokken 08.00, hvor alle seks ombordværende var reddet op i helikopteren, uskadte og de slap derfor med skrækken.

Trawleren »Gularøy« ankom kort efter til havaristen, der nu lå endnu dybere i vandet. Pål Arne Måløy fortæller videre at de ikke var alene på stedet, hvor også en Sea King redningshelikopter kort forinden havde forladt området med de seks besætningsmedlemmer fra »Fisktrans« og desuden lå der en båd fra forsvaret, der også havde deltaget i redningsaktionen.

Sammen med den nu synkende fisketransportbåd, lå der to tomme redningsflåder i de høje bølger omkring skibet. klokken ca. halv elleve efter flere forgæves forsøg på at entrer båden, vendte »Fisktrans« langsomt stævnen i vejret og minutterne efter gled den 58 meter lange »Fisktrans« ned i dybet, og vandet blev stille.

Ovenpå den vellykkede redningsaktion, fortsatte Trawleren »Gularøy« med fisker Pål Arne Måløy samt kollegaer sin tur mod fiskepladsen omkring Andenes Sydvest for Tromsø, hvor der i de kommende dage skal fiskes sild.