Norsk Fiskeriminister ønsker ny Fiskerikommission efter Brexit

Norsk Fiskeriminister ønsker ny Fiskerikommission efter Brexit

Det er Per Sandberg, Norges Fiskeriminister, der efter Brexitforhandlingerne er overstået mellem EU og briterne, gerne ser en ny type fiskeriforhandlinger, med både EU, Storbritannien samt Norge rundt om forhandlingsbordet.

Skotland har i den forgangne uge haft besøg af den norske Fiskeriminister. Her blev der diskuteret Brexit med både de skotske fiskeriorganisationer og skotske politikerne, om hvorledes hverdagen vil se ud efter den europæiske skilsmisse.

Ifølge Per Sandberg, går man i fremtiden fra at være to, EU og Norge om forhandlingsbordet, til at være tre, med Storbritannien som tredjepart. Som det er i dag, forhandler Norge kun med EU, eftersom briterne stadigvæk er underlagt EU´s fælles fiskeripolitik. Den igangværende skilsmisse mellem på den ene side Storbritannien og den anden side EU, ønsker den norske Fiskeriminister ikke at blande sig i. Men det er ikke gået ubemærket hen, at briterne mere end tidligere trækker fiskeriet ind i forhandlingerne. De får nu en mere fremtrædende rolle i dette store Europæiske puslespil.

Det bliver svære brikker at få passet sammen og lægger man dertil, hvad Premierminister Theresa May fornyligt har udtalt, ønsker hun en mere retfærdig fordeling af fiskekvoterne efter Brexit, for de britiske fiskere. Hvilket med al tydelighed viser, at England efter Brexit ønsker at beholde en større del af kvoterne selv.

Heldigvis har ingen af parterne, hverken EU eller briterne endnu ønsket helt at lukke deres farvand.