Støtten gives til den norske fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen, der netop har sat den norske makrelkvote til 298.299 tons for 2021. En kvoteråd som den norske fiskeriminister ensidigt har meldt ud, da der ingen internationale fiskeriaftale ligger fast omkring makrellen i øjeblikket.
Ministerens begrundelse, »Jeg beklager, at det ikke har været muligt at fortsætte kyststatens aftale om deling og forvaltning af makrelkvoten, efter at Storbritannien er blevet en uafhængig og selvstændig kyststat«, forklarer den norske fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen og forklarer videre, at denne aftale har været meget vigtig for at sikre en ansvarlig forvaltning af bestanden af makrel, samt at give stabilitet og forudsigelighed for alle involverede parter omkring makrel-fiskeriet.
De oprindelige parter i kystaftalen, der udløb i slutningen af 2020; var Norge, Den Europæiske Union og Færøerne omfattende de vigtigste kyststater.
»Fra norsk side vil vi fortsætte med at arbejde for en aftale, der omfatter alle kyststater. Forhandlingerne om forvaltning af makrelbestand fra næste år 2022 og fremover, er planlagt til at blive genoptages i løbet af efteråret,« udtaler Odd Emil Ingebrigtsen.
Den norske kvote for 2021 udgør 35% af den aftalte samlede tilladte fangstkvote (TAC) for makrel. Dette kvoteniveau er baseret på vurderinger af, hvor meget af makrelen, der findes i farvande under norsk jurisdiktion i løbet af året.
Ministeren påpegede, at der har været væsentlige ændringer i makrellens migrationsmønsteret og en øgede fordeling af den nordøstlige Atlanterhavs-makrel de seneste år mod en mere nordøstlig fordeling. Forekomsten af makrel i norske farvande er steget betydeligt i forhold til 2014, da makrel-aftalen blev oprettet.
Brancheorganisationen »Fiskebåt« har udtrykt sin uforbeholdne støtte til Odd Emil Ingebrigtsens linje vedrørende makrelen’s kvoteanbefaling, da de mener at de 35 procent helt flugter makrellens tilknytning til den norske zone, udtaler Fiskebåts direktør Audum Maråk. Han siger videre, »Ministerens beslutning er i tråd med henstillingen fra både det norske Fiskebåt og det norske Fiskarlaget om makrelens tilknytning til norske farvande. Begge organisationer mener ikke nogen kan bebrejde Norge for at fastsætte sin egen andel af makrel-kvoten til 35 procent. Han understregede videre, at det også sker på baggrund af den uacceptable opførsel som Norge har oplevet fra Storbritanniens side.
Audum Maråk mener, »Storbritannien forsøger at sende regningen for Brexit til Norge og de norske fiskere.« Noget som organisationen »Fiskebåt« absolut ikke kan acceptere. Han mener videre, »det er vigtigt at have klarhed over, at både flåden og industrien kan planlægge fiskeri og produktion ordentligt og i god tid,« sagde han og tilføjede yderligere, at han forventer at fiskeri sandsynligvis vil starte tidligere, end det har været normalt i de seneste år.