Havforskningsinstituttet anbefaler en pause i torskefiskeriet ved Jan Mayen i 2024 på baggrund af lavere fangstrater sammenlignet med tidligere år.
Under kortlægnings-fiskeriet i 2023 var fangstraterne af torsk omkring Jan Mayen markant lavere end tidligere år.
Havforsker Bjarte Bogstad fra det norske Havforskningsinstitut og ansvarlig for torskebestanden i det nordøstlige Arktis og torsk ved Jan Mayen, udtaler: »Derfor anbefaler vi, at der ikke gennemføres noget kortlægnings-fiskeri efter torsk i fiskerizonen ved Jan Mayen i 2024. Her træder forsigtigheds-princippet ind. Ved at stoppe fiskeriet i et år ønsker vi at lade bestanden opbygge sig igen,« uddyber forskeren.
Fangst af ældre fisk og manglende tilstrækkelig rekruttering af yngre årgange har ført til den lavere bestand af torsk ved Jan Mayen.
Bogstad forklarer: »Vi ser, at der er blevet fisket på fisk, der er blevet ret gamle. Der har været lidt rekruttering af yngre årgange, men ikke nok til at kompensere for de gamle årgange, der er på vej ud. Med andre ord kommer der ikke nok ung torsk ind for at dække op for den ældre generation, der er på vej ud.«
Havforskningsinstituttet anbefaler et nyt kortlægnings-togt med linefiskeri på faste stationer i 2025 for at overvåge bestanden. Bogstad nævner: »Dette gjorde vi også i 2019 og 2020, så vi kan sammenligne dataene fra de år, når vi vurderer tilstanden på bestanden i de kommende år.«
Før 2019 var torskefiskeri i Jan Mayen-zonen ikke kvotereguleret. Men efter betydelige fangster i 2018 blev der gennemført kortlægnings-fiskeri fra 2019 til 2023. Efter den overraskende fangst i 2018 gennemførte HI-forskere også genetiske og øre-analyser for at identificere torskearten ved Jan Mayen. Konklusionen var, at torsken muligvis stammer fra både Barentshavet og Island, og der er dokumenteret gydning ved Jan Mayen.