Nordmænd spiser tre kilo mindre fisk om året, end de gjorde for blot 10 år siden. Og det hjælper heller ikke på fiskeindtaget, at prisen er steget enormt de seneste år.
Det er en kendsgerning. »Vi har set på købs- og salgstal fra Flesland Markedsinformationer, og set nærmere på, hvordan forbruget af skaldyr har udviklet sig det seneste år« skriver Norges Sjømatsråd i en meddelelse.
Indkøbsvolumen af fisk og skaldyr falder
Indtaget af fisk og skaldyr fortsætter med at falde. Ifølge nye tal er den samlede norske forbrugers indkøbsmængde af fisk og skaldyr faldet med 1,5 procent siden 2022. Samtidig med, at mængden af indkøbte skaldyr også er faldende. Omvendt er prisen på fisk og skaldyr til gengæld steget betragteligt.
At nordmændene spiser mindre og mindre fisk og skaldyr har allerede været en kendsgerning i flere år – og det får nu et ekstra skub i den forkerte retning, med stigende priser på de marine vare.
Selvom forbruget er faldet noget, kunne man have forventet et større fald på grund af prisstigningen. Trods et år med solide prisstigninger for flere skaldyrskategorier falder forbruget ikke mere end 1,5 pct.
Gennemsnitsprisen på fisk og skaldyr er steget
Samlet blev der indkøbt fisk og skaldyr til det norske dagligvare- og husholdningsmarked for 12,7 milliarder norske kroner i 2023. Det er en næsten 8 procent højere værdi end i 2022, og svarer til en gennemsnitspris på fisk og skaldyr, der er steget med 9,3 procent.
Trym Eidem Gundersen, der er nordisk direktør i Norges Sjømatsråd mener, det er vigtigt at huske, at netop på grund af en så stor prisstigning kunne tallene have været endnu mere dystre:
»Selvom forbruget er faldet noget, kunne man have forventet et større fald på grund af prisstigningerne. Trods et år med solide prisstigninger for flere skaldyrskategorier falder forbruget ikke mere end 1,5 pct. Et så stort et hop i prisen kunne have resulteret i lavere tal for indkøbene. Det tyder på, at der stadig er en betydelig købelyst og efterspørgsel efter fisk og skaldyr. Det bekræfter også vores indsigt, som viser, at 7 ud af 10 nordmænd gerne vil spise mere fisk og skaldyr,« siger Gundersen.
Prisstigning på fersk og frossen fisk
Fisk og skaldyr er blandt de fødevaregrupper, der er steget mest i pris de seneste år. Blandt andet er prisen på fersk fisk steget med 42 procent siden 2019. Frossen fisk er også steget med 30 procent. Der er enkelte arter, der er steget endnu mere i pris – blandt andet er friske lakse-fileter, som er en af de største kategorier inden for ferskvarer, steget i pris med 42 procent siden 2019. Frosne torske-fileter er steget med lige så meget som 45 procent.
At det påvirker nordmændenes forbrug af skaldyr er måske ikke overraskende. Til sammenligning er fiske-frikadeller for eksempel kun steget i pris med 10 procent siden 2019. Skaldyr har til gengæld ikke gennemgået så stor en prisstigning, og for frosne skaldyr var prisen lavere i 2023 end i 2019 .
Nordmænds forbrug af fisk og skaldyr falder med 1 procent om året
Faldet i mængden af indkøbt fisk og skaldyr er den seneste udvikling i en langsigtet trend.
Over de seneste 10 år er forbruget af fisk og skaldyr i gennemsnit faldet med 1 procent om året. Samlet er forbruget faldet med 8 procent i forhold til 2014. Fra 2022 til 2023 kan vi se, at den er faldet med 1,5 procent. Dette fald i forbruget af fisk og skaldyr svarer til, at nordmændene spiser 3 kg mindre fisk om året, end de gjorde for bare 10 år siden.
Denne negative tendens er helt i modstrid med anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne om indtagelse af fisk og skaldyr.
»Vi ved, at fisk og skaldyr er en vigtig del af kosten, og at de fleste nordmænd kunne have godt af at spise mere af det. I de eksisterende kostråd fra Sundhedsdirektoratet står der, at man skal spise fisk til aftensmad to-tre gange om ugen. Og i de nye kostråd, der nu er blevet foreslået, står der også, at fisk og skaldyr er vigtige proteinkilder,« siger Gundersen.Kilde: Norges Sjømatråd