Mays Brexit-afstemning skal afholdes tredje uge i januar

Mays Brexit-afstemning skal afholdes tredje uge i januar

Udmeldingen kommer fra den britiske premierminister, Theresa May, der i løbet af den sidste uges tid, efter EU-topmødet har fået forsikringer fra de andre EU-ledere om, at den såkaldte bagstopper ikke nødvendigvis behøver at blive udløst.

Det viderebragte hun i en tale i det britiske parlament, hvor hun også meget bestemt afslog en anden britisk folkeafstemning om briternes Exit fra det Europæiske fællesskab.

Det britiske parlament er dybt splittede i spørgsmålet om Brexit og flere presser nu på, for om muligt, at få en afklaring hurtigst muligt. Men Premierminister Theresa May og hendes ministre har været vedholdende og mener ikke der er behov for at skabe yderligere røre omkring briternes beslutning og afstemningsresultatet fra den 23. juni 2016, hvor 52 procent gik ind for Brexit og at Storbritannien senest den 29. marts 2019 derfor forlader EU. En ny afstemning her vil ifølge Premierministeren gøre ubodelig skade og forråde folks opfattelse af demokratiet.

Men der er også tydeligt, at netop denne holdning, af flere menes at skabe et scenario, hvor sandsynligheden for et NO-deal Brexit kun er blevet større, hvilket flere britiske virksomheder nu frygter vil være en endnu større og værre katastrofe for verdens femte største økonomi. Og netop den politiske og økonomiske usikkerhed over Brexit har givet udslag i de sidste forbrugermålinger der er foretaget og som nu indikerer både en nedgang i det britiske forbrug, men også faldende boligpriser samt et tiltagende og smittende pessimisme i de britiske husholdningers økonomi.

Kilde: Euractiv.com og Theguardian.com FiskerForum.dk