For det her handler også om fremtiden for vores Oceaner og Verdenshave. Det skriver MSC – Marine Stewardship Council i forordet til Ocean Cookbook 2022.
»Vi skal være opmærksomme på hvad vi kommer på tallerkenen lige nu … eller ender vi på dybt vand,« sådan starter bogens forfattere, Bart van olphen og David Loftus, deres intro og følger op med, at hold nu øje med »den lille blå fisk«, det lille blå mærkat, der altid er sat på bæredygtigt fanget fisk og skaldyr, der sikre både artens beståen men også passer på havmiljøet og biodiversiteten.
Begge kogebogs-skribenter understreger, at man ved at vælge denne lille blå fisk til, når der købes fisk og skaldyr, er med til at passe på vores bæredygtige Oceaner og Verdenshave samt de kystnære farvande. Og lad dig så ellers forføre af kogebogen »Ocean Cookbook 2022« der med fantastiske kokke fra hele verden viser dig, at bæredygtighed ikke bare føles godt – men også smager fantastisk.
Så se efter det blå mærke, når du køber dine fisk og skaldyr i dag og hjælp til med at beskytte vores oceaner og verdenshave i morgen.
Eksempel og opskrift fra kogebogen omkring kulmule:
Kulmule-fiskeboller med urter, dilyoghurt og hjemmelavede syltede agurker, det hele kokkereret sammen af Georgia East (Syd Afrika)
Kulmulen er en beslægtede fisk til kuller og torsk. Den er samtidig Sydafrikanernes yndlingsfisk, der med hvidt kød i fine flager og med ganske få ben i, er et fantastisk bæredygtigt valg til denne ret, bestående af små fiskeboller med urter og rørt dil-yoghurt samt hjemme-syltede agurker.
Opskriften er fra kokken Georgia East, der både er forfatter, kok og mad-stylist, der siger følgende om kulmulen: »At lave mad med kulmule er altid en fornøjelse. Det er en fisk, der er lige så bæredygtig, som den er lækker, hvilket betyder, at med MSC mærkede fisk, vil fremtidige generationer også komme til at nyde alles foretrukne fisk og skaldyr!«
Opskrift til 4 personer:
- 600 g MSC certificeret kulmule fileter eller hvilken som helst anden MSC-certificeret rundfisk, som f.eks. kuller, lange eller torsk.
- 1 skalotteløg eller lille løg (hakket)
- 3 kviste frisk dild
- 3 fjedre fladbladede persilleblade
- 1 kvist friske mynteblade
- 150 g kartoffelmos (ved køleskabstemperatur)
- Olivenolie
- Salt peber
Dil-yoghurt
- 250 ml tyk græsk yoghurt
- 3-4 kviste frisk dild (finhakket)
- 1/2 citron (skallet)
- 1 fed hvidløg (pillet og fint revet)
Syltede agurker (500 ml)
- 400 g små agurker
- 150 ml vand
- 10 g hvidt sukker
- 10 g salt
- 250 ml hvid eddike
- 1 laurbærblad
- 5 g gule sennepsfrø
Lav de syltede agurker mindst en uge før, ellers kan du bruge færdiglavet syltede cornichoner i dildyoghurten.
Sådan gør du – Følg de 8 steps herunder:
Trin et
De syltede agurker
Brug en nål til at prikke hver agurk et par gange. Varm vand, eddike, sukker, salt, laurbærblade og sennepsfrø op, så blandingen ikke koger op. Pak agurkerne tæt og ned i en stor, steriliseret krukke og hæld den tilberedte lage, og sørg for, at agurkerne er helt dækket til.
Luk låget tæt og lad agurkerne sylte i en uge. Stil på køl efter åbning.
Trin to
Læg kartofler, skalotteløg og krydderurter i en foodprocessor, og blend indtil de er finthakket.
Trin tre
Skær kulmule-fileterne i stykker og kom dem i foodprocessoren og blend forsigtigt, indtil de er blandet. Smag blandingen til med salt og peber efter smag.
Trin fire
Brug en ske til at forme blandingen til små kugler (polpetter), og anret dem på bagepapir på bageplade.
Trin fem
Stil fiskebollerne på køl i en time eller natten over for at stivne.
Trin seks
Hæld derefter ca. 1 cm / 0,5 olivenolie i en tykbundet bradepande og sænk forsigtigt hver fiskebolle ned i olien. Steg fiskebollerne ved middel varme, indtil de er brune på alle sider, normalt 5 til 8 minutter.
(Alternativt kan du dryppe lidt olivenolie over fiskebollerne og bage plade med bagepapir i 25 til 30 minutter ved 200°C.
Trin syv
Dilyoghurt
Rør den hakkede dild, citronskal og revet hvidløg med den græske yoghurt.
Trin otte
Hak to agurker fint og tilsæt dem til yoghurten sammen med 10 ml af syltnings-lagen.
Smag til med salt efter smag og stil på køl indtil det skal bruges.
ET VOILA!
Servering, hæld en skefuld dildyoghurt op i et fad og top det med ekstra hakkede agurker og et par af fiskebollerne og giv et skvat olivenolie henover toppen af retten.
Du kan se mange andre spændende goumet fiskeretter her fra MSC