Miljøvenlig laks har potentiale i Danmark

Miljøvenlig laks har potentiale i Danmark

Danmark kan blive førende på verdensmarkedet når det gælder landbaseret opdræt af miljøvenlig laks, efter at en håndfuld virksomheder har sat gang udviklingen af miljøvenlig teknologi.

I Danmark har fiskeopdræt nærmest stået stille i årevis, men nu ser der ud til at komme skred i udviklingen. Det sker, efter at opdrætsvirksomheder er begyndt at udvikle rensningssystemer til landbaserede opdræt, så affaldstoffer ikke ryger i havet – men i stedet renses i lukkede systemer.

En af disse virksomheder er Langsand Laks i Hvide Sande, som årligt producerer 800 tons laks til primært det amerikanske marked. Virksomheden planlægger en investering på hele 60 millioner kroner, som fra næste år skulle bringe produktionen op på 2000 tons om året. Stifteren Thue Holm tror ifølge Fyens.dk på stor vækst, når det gælder miljøvenligt opdræt af laks på land.

Det er dog ikke alle, som er lige så optimistiske. Ifølge Brian Thomsen, direktør i brancheforeningen Dansk Akvakultur, vil produktion af saltvandsfisk til lands frem for på de mere traditionelle havbrug forblive en niche – også i fremtiden: »Vi ser et stort potentiale men kun som et supplement og bestemt ikke en erstatning for de eksisterende havbrug, siger han,« siger Brian Thomsen til Fyens.dk.

Han påpeger, at der stadigt er for mange tekniske og økonomiske børnesygdomme forbundet med landanlæggene. De vil i en årrække mest være interessante til produktion af dyre fisk som laks, kingfish og sandart, mener Brian Thomsen.