Det er helt klart et kæmpeproblem for de danske fiskere, med sultne og glubske sæler der æder og skambider fangsten, ødelægger garn og redskaber samt tæppebomber havbunden med parasitter og sælorm. På den baggrund udvider Miljøstyrelsen nu et eksisterende forsøgsprojekt, som tillader en vis regulering af gråsæler.
Fiskerne omkring Bornholm oplever stigende problemer med gråsæler, der dels spiser af fangsten, dels ødelægger garn og redskaber. Siden 2016 har der derfor eksisteret en forsøgsordning ved Bornholm, hvor fiskere med jagttegn fik lov til at skyde op til 40 gråsæler om året for at begrænse skader på fiskeriet.
Ordningen har imidlertid endnu ikke løst problemet for fiskerne, og derfor bliver den nu udvidet. Miljøstyrelsen giver et antal jægere tilladelse til at skyde op til 80 gråsæler i alt årligt i tre år. De må dog kun skyde dyr, som bliver set nærmere end 500 meter fra fungerende fiskeredskaber.
Treårig ordning
Der er afsat 300.000 kroner om året i tre år til selve reguleringen og desuden 200.000 kr. årligt til overvågning af sælerne.
Kommentar fra FiskerForum.dk
Det er blot endnu en sæl-reguleringsordning, der med stor behændighed sender problemet hen, hvor mening-dansker syntes at regeringen nu har gjort noget og alt for de stakkels fiskere omkring Bornholm. Men fiskerne sidder endnu engang tilbage som tabere og sorteper i dette spil, hvor sælerne altid har været vinderne.
At udvide en ordning der ikke virker til det dobbelte, der heller ikke virker, syntes imod al sund fornuft og ganske hovedløst. At smide mange hundrede-tusinde kroner væk i endnu flere luftkasteller og udbetale endnu flere forsker-penge til intetsigende rapporter og undersøgelser, der kun kan bekræfte problemet fortsat eksistere.
Det gjorde man allerede for 10 år siden og med jævne mellemrum, under skiftende regeringer, har biologernes rapporter blot samlet støv på hylderne, uden effektivt at gøre noget ved problemet.
Skal der ske noget effektivt ved sæl-problemet, bør man mindst halvere sæl-bestanden i hele Danmark og ikke kun omkring Bornholm – man bør gå langt mere radikalt til værks, overfor en sæl, som man fejlagtigt gav en fredning, uden samtidig at sætte en øvre grænse for hvor mange sæler naturen egentlig kan bære. Sælen har ingen naturlige fjender i de danske farvande.
Men det er ikke kun fiskerne og deres økonomi der lider under de alt for mange sæler, øvrige arter i havet lider også under den skævvridning, som en fredning har medført.
For flere år siden kunne man læse om en DTU Aqua-forsker, der overfor TV2 Bornholm, var ude med følgende påstand, at den dårlige torskebestand i Østersøen, ikke skyldes overfiskeri fra fiskernes side, men egentlig i langt højere grad skyldes de mange sæler, sammenholdt med et dårligt havmiljø.
Fiskerne var altså helt uden skyld, men trods disse udmeldinger fra havforskerne ved DTU reducerede biologerne alligevel kvoten på torsk med 92 procent – ren symbolpolitik. For man rammer helt ved siden af skiven ved at kvote-ramme fiskerne og lade synderen, i dette tilfælde sælen, fortsætte sin vækst og dermed sin alt-ødelæggende fremfærd i Østersøen.
Antallet af sæler har siden bredt sig alarmerende og andre fiskesamfund i Danmark, melder nu i stigende grad ind med tilsvarende rapporter om skambidte fisk, ødelagte redskaber og ormebefængte torsk.
Men grå-sælen er en beskyttet art, som er fredet og omfattet af EU’s habitatdirektiv bilag II og V, hvilket har fået bestanden til at vokse ukontrolleret og kolossalt de senere år. I Østersøen har man talt op til 39.000 dyr alene, men dette antal menes langt større og endnu større på landsplan.
Miljøstyrelsens tilladelelse til at nedskyde 80 grå-sæler om året – rækker derfor som en skrædder i ..
Fakta om regulering af søl ved Bornholm
- Der kan reguleres 80 gråsæler om året
- De særlige regler for regulering gælder kun på Bornholm
- Et antal jægere bliver aflønnet for at regulere sælbestanden i tre år
- Der må reguleres sæler ved både erhvervs- og fritidsfiskeres redskaber
- Der afsættes 200.000 kr. årligt til overvågning af sælbestanden ved ChristiansøFakta om regulering af sæl ved Bornholm