Midt i al Brexit-polemikken, holdes en dør åben

Midt i al Brexit-polemikken, holdes en dør åben

Lytter man godt efter i nyhedsstrømmen, som i disse dage optager spalteplads i medierne, bemærkede den britiske netavis The Independent, at Det Europæiske Råds præsident Donald Tusk, måske lidt spagt, under et møde understregede, at EU’s døre fortsat er åbne, hvis Storbritannien skulle vælge at omgøre beslutningen om at forlade samarbejdet.

Ordlyden og meningen bekræftes og bakkes op af EU-Kommissionens præsident, Jean-Claude Juncker, der oveni Tusk åbning for fortsat medlemsskab, anbefalede at Storbritannien lyttede godt efter og benytter sig af artikel 49 i Eu aftalen.

Det hele foregik i følge The Independent på et møde i Strasbourg i Europa-Parlamentet, at EUR17;s hjerte stadig holdes åbent over for de britiske venner, og dørene fortsat er åbne, hvis Storbritannien vælger at tilbagetrække sin udmeldelse af samarbejdet.

»Hvis den britiske regering holder fast i sin beslutning om at forlade samarbejdet, så vil brexit blive til en realitet i marts måned næste år, med alle de påfølgende negative konsekvenser. Medmindre der er et stemningsskifte blandt vores britiske venner,« skulle Donald Tusk angiveligt have sagt til medlemmerne af Europa-Parlamentet.

Guy Verhofstadt, der er EUR17;s chefforhandler for brexit, fulgte op og tilføjede ligeledes under mødet, at den bedste løsning for alle EU-lande og europæiske stater altid vil være at forblive i EU-samarbejdet, og EU vil aldrig tillade, at lande kan få en bedre position ved at stå uden for et EU-samarbejde.

Om opfordringen fra EU er hørt eller forstået på den britiske side, vil kun fremtiden vise, men noget tyder på at EU gerne ser briterne som medlemmer af EU og ikke så gerne ser et opslidende Brexit til marts næste år.