I en lang række lande lukker man nu også for restauranter og cafeer og markederne for dansk fisk og skaldyr snævres gevaldigt ind pga. coronavirusen’s hærgen på vores største Europæiske eksportmarkeder. Flere eksportordre er derfor blevet annulleret og branchen forudseer på den baggrund en økonomisk styrtblødning.
Én af de koncerner, som mærker reaktionen over de ændrede vilkår for eksporten i Danmark, er Hirtshalsproducenten Seafood Danmark, der opererer indenfor fersk som frossen fiskeprodukter, med følgende producenter bag sig, som: Brdr. Schlie´s fiskeeksport A/S, Scanfish Danmark A/S, Thorfisk A/S, Lerøy Schlie A/S og Wannebo International A/S samt Taabbel A/S.
Eksportordre på fisk og skaldyr annulleres
Seafood Danmark A/S leverer primært til røgerier, grossister og til detail-ledet. Men netop disse, mærker nu de mange afbestillinger på fisk og skaldyr, som restaurantbranchen i det øvrige Europa tidligere har lagt ordre ind på, men som på grund af coronavirusen’s indtog, har måtte afbestille og annullerer, et godt stykke tid ud i fremtiden.
FødevareWatch.dk skriver på baggrund af et interview med koncerndirektør Kaj Schlie i Seafood Danmark, der med en nærmest normal hverdag i fredags, med afskibning af flere store ordre, pludseligt henover weekenden oplevede, at situationen havde ændret sig radikalt, så man mandag mødte kunder der nægtede modtagelsen af allerede afsendte ordre.
Det skete blandt andet for Seafood Danmark, der i lande som Belgien og Frankrig også oplevede, at der politisk i fredags blev besluttet, at alle caféer og restauranter i begge lande skulle lukke som følge af frygt for spredning af coronavirus. Det efterlader grossisterne med alt for meget fisk og skaldyr mandag, da restauranterne skulle have serveret den danske fisk for deres gæster i den kommende uge. Gæster der ikke kommer, fordi restauranterne nu er lukket.
»Da grossisterne indgav ordren fredag morgen, kunne de ikke vide, at situationen var en anden, når fisken blev leveret mandag. Flere har derfor været tvunget til at afvise ordren og sende den retur til os. Vi kommer alligevel ikke til at få betaling for fiskene, så vi kan ligeså godt tage varerne retur,« forklarer Kaj Schlie til FødevareWatch.
»Vi kan også se at priserne er vigende på de fisk og skaldyr, der sælges i restaurantmiljøet. Folk går mindre ud og spiser i de lande, hvor vi eksporter til. Det er derfor en stor del af salget, der pludseligt er forsvundet,« pointerer Kaj Schlie fra Seafood Danmark, der samtidig vurderer, at man i de kommende uger må imødese et fald i omsætningen på mellem 30 og 40 procent.
De manglende fiskeordre rammer branchen hårdt
Fokus på eksporten af fisk og skaldyr, har også fået direktør Kenn Skau Fischer fra Danmarks Fiskeriforening til at få den bekymrede mine på. Han siger blandt andet til FødevareWatch, »Vi kan se vigende priser på de fisk og skaldyr, der sælges i restaurantmiljøet. Folk går mindre ud og spiser i de lande vi eksporter til. Det er en stor del af salget, der pludseligt er udsat,« siger Skau, der også påpeger, at 90 procent af de ferske fisk i Danmark, bliver eksporteret. Så selvom der stadig er behov for fisk i detailhandlen, er der nogle områder, hvor råvarer primært bliver solgt til restauranter, der er sårbare. Det gælder for eksempel jomfruhummeren, der især er udsat, da det oftest er skaldyr man spiser på en restaurant. Her ser det sort ud, hvis alt for mange ordre bliver aflyst.