Theresa May har udskudt næste afstemning om Brexit i Underhuset i denne uge. Det britiske Brexit-forhandler-team er tilbage i Bruxelles og derfor mener den britiske premierminister ikke, at det er formålstjeneligt, at afholde en afstemning inden forhandlingerne har nået sit resultat i denne uge.
Men den optimistiske regeringschef er fortsat helt overbevist om at den formelle skilsmissedag den 29. marts 2019 vil blive nået. Theresa May har sat den 12. marts, som næste afstemnings-dag i Underhuset.
EU – Topmøde i Egypten
EU topmødet i den egyptiske badeby Sharm El-Sheikh, har også Theresa May med på listen over regeringschefer og den britiske premierminister nåede da også lige inden mødestart, at slå en sludder af med EU-præsident Donald Tusk, med det formål, at sikre sig ændringer eller tilføjelser til EU-exitaftalen, så den kan få det britiske parlaments endelige accept.
Med godt en måned tilbage til den formelle skilsmissedag, har alle parter travlt med at få forhandlet færdigt.
Trods tidligere afvisning af aftalen i det britiske Underhus og trods EU’s modvilje mod at genåbne selve Exit-aftalen, er Theresa May fortsat optimistisk. Ifølge flere diplomater, kan det hænge sammen med, at May har brug for tidspresset for at komme i mål. Et tidspres, der i sidste ende kan ende med at få Labour til at foretage en feberredning på målstregen, og stemme May´s Exit-aftale igennem Underhuset. Set udefra, har hverken EU eller briterne interesse i en papirløs afsked.
Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen er modsat sin engelske kollega mere bekymret for hvorledes Brexit vil arte sig, han forholder sig til, at trods britisk mulighed for at komme med et »nationalt kompromis«, så ser det ikke ud til, at det er den vej briterne ønsker at gå.
Pres fra politisk side
Men den britiske premierminister står over for flere og flere politikere i Underhuset, der mener at hun skal udskyde den endelige skilsmissedato, så man ikke risikerer at briterne pludselig forlader EU uden en aftale sidst i marts. Flere politikere har også konkret ønsket, at ministerne kunne udskyde Brexit til den 23. maj, så man med rimelighed kan nå at afslutte forhandlingerne. Dette er premierministeren imod, for en forlængelse giver ifølge premierministeren kun større usikkerhed hos erhvervslivet og ikke den fornødne ro. Istedet mener Theresa May at man skal presse EU for flere indrømmelser til den allerede eksisterende aftale.