Højere havtemparatur betyder, at laksen spiser mere foder end normalt på denne årstid.
Den aktuelle havtemperatur har imidlertid haft indflydelse i positiv retning, da laksen spiser mere foder end sædvanligt på denne årstid. Der er derfor begrundet tro på, at markedet er ved at stabilisere sig. Vi forventer, at niveauet fastholdes i hvert fald det første halve år, mens andet halvår påvirkes af, hvad der vil ske i Peru.
Starten på dette år er – som forventet med priser under pres og med usikkerhed om fiskeriet i Sydamerika og Nordatlanten.
Store udsving i 2013
Set over et helt år var der store udsving på markedet for fiskemel og fiskeolie, fremgik det af markedsrapporten til generalforsamlingen. Året startede forsigtigt med et prisniveau på omkring 9.000 DKK pr. tons for fiskemel og omkring 1.700 USD for fiskeolie.
Der kunne tidligt i 2013 mærkes en større efterspørgsel på fiskeolie, som var medvirkende til, at prisen i marts og april steg til 2.400 USD pr. tons til levering sommer og efterår. Markedet var generelt påvirket af, at kvoterne var meget lave i Peru i begyndelsen af året.
Store mængder på kort tid
Hen over sommeren blev den nye kvote i Peru kendt. Den var større end forventet, og den peruvianske fiskerflåde præsterede at fiske de store mængder på meget kort tid. Fisken var af god kvalitet med høje værdier af EPA DHA. Det betød, at markedet faldt betydeligt i løbet af efteråret. Da var prisen på fiskeolie så lav som 1.200 USD pr. tons sidst på året.
En gyser
Priserne på fiskemel blev også en gyser. Først på året steg priserne som følge af mindre salg fra Peru til Kina. Samtidig var havet ved Norge meget koldt, og laksen spiser derfor væsentlig mindre. Det gav FF mulighed for at eksportere fiskemel til Kina i foråret, og der blev solgt 7.000 tons til det kinesiske marked. Den blev godt modtaget, og kvaliteten svarede til kinesernes forventning.
Perus indflydelse
Ligesom med fiskeolie har situationen i Peru også mærkbar indflydelse på markedet for fiskemel. Da Peru fik gang i fiskeriet, faldt priserne kraftigt henover efteråret. De bevægede sig således fra 9 kr. pr. kg i begyndelsen af året til 11 kr. pr. kg midt på året, og endte i nærheden af 8 kr. pr. kg sidst i 2013.