Den endeløse makrelkrig, mellem Island og Færøerne på den ene side og Norge og EU på den anden, kan ende i rent kaos og at landene egenrådigt og uafhængigt af anbefalingerne fra ICES og havforskerne, selv fastsætter størrelsen af deres kvote på makrel.
Forhandlingerne der sluttede resultatløse i sidste uge i London, fortsætter på tirsdag i Bergen, oplyses det fra det norske Nærings- og fiskeridepartetents side. Og selv om den norske fiskeriminister Elisabeth Aspaker føler, at forhandlingerne er inde i en positiv udvikling, siger hun samtidig på hjemmesiden, at alle er begyndt at blive lidt utålmodige.
Ministeren for fiskeriet i Norge mener selv at have strukket sig langt overfor Færøerne og Island, for at få en aftale på plads. Hun opfordre til fleksibilitet i forhandlingerne, således landene kan få en aftale på plads snarest, der danner grundlag for et godt og bæredygtigt fiskeri af denne værdifulde bestand af makrel.
Trods de gode intentioner og opfordringen til fleksibilitet i forhandlingerne, er tonen skærpet betydeligt fra norsk side. En tone der har præget de lange forhandlinger, specielt mellem de nordiske venner. Lige siden makrellen bredte sig ind over den Islandske zone, har retorikken været hård overfor Island, der modsat har glædet sig over de store milliardværdier i form af makrel, der har løftet Islands pelagiske fiskeri betydeligt, noget de ikke har i sinde at slippe igen, med en tilslutning til en kvoteaftale og et reguleret fiskeri, med Norge og EU.
Modsat ønsker Norge med sine fiskere, de historiske rettigheder videreført. Og i det tilfælde forhandlingerne falder til jorden, truer de norske fiskere med at gøre som islændingene, egenhændigt at sætte egne kvoter på makrellen. Norge og EU har allerede en gældende ti-års aftale om makrellen, som indebære, at for hver 1 procent Norge sætter sin kvote af makrel ned, nedsætter EU tilsvarende deres kvote med 2,14 procent.
Den norske fiskeriminister Elisabeth Asparker, siger videre på hjemmesiden, at hvis aftalen ikke, som forventet bliver forhandlet på plads, fastsætter Norge sin egen kvote udfra rådene fra forskerne og ICES med en bæredygtig og forsvarlig kvote fastsættes, hvorefter norske fiskere vil få adgang til at fiske kvoten.