I en ny undersøgelse så forskere, at øget indtag af mager fisk reducerede sandsynligheden for at udvikle type 2-diabetes med 29 procent. For en gruppe mere overvægtige blev sandsynligheden reduceret med hele 39 procent.
I denne undersøgelse, der blev udført i samarbejde med National Institute of Public Health og norske forskere, så man på data fra over 60.000 deltagere i den norske »mor, far og barn -undersøgelse« (MoBa).
I en kommentar siger Jannike Øyen, der er seniorforsker ved det norske Havforskningsinstitut, at man undersøgte sammenhængen mellem kost og type 2-diabetes, hvor man havde et særligt fokus på mager fisk, fed fisk og omega-3-kosttilskud, forklarede seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, der også så at indtag af mager fisk under graviditeten skilte sig ud.
»Vi så, at et stigende indtag af mager fisk reducerede sandsynligheden for at udvikle type 2-diabetes med 29 procent for hele gruppen, siger Jannike Øyen.
Kendetegnede for mager fisk, er at der er en lav fedtprocent i fileten, ved fisk som torsk, sej eller kuller. I starten af undersøgelsen havde ingen af deltagerne diabetes. Deltagerne blev derefter fulgt i op til syv et halvt år efter opstart, og da havde 683 deltagere udviklet type 2-diabetes.
Største effekt hos overvægtige
Effekten var især tydelig hos deltagerne, der blev defineret som overvægtige.
»I gruppen med dem, der var overvægtige eller fede, så vi en relativt stor effekt af at indtage magert fisk. Sandsynligheden for at udvikle type 2-diabetes blev reduceret med 39 procent for dem med et BMI over 25, siger Jannike Øyen, og her så forskeren ikke samme lignende virkninger for fed fisk eller hvis der blev taget Omega-3 tilskud.
Du kan læse mere på det norske havforskningsinstitut’s side her