Laksedød rammer landbaseret dansk laksebrug

Laksedød rammer landbaseret dansk laksebrug

Et forfærdeligt højt antal laks, helt nøjagtigt 227.000 laks døde i weekenden ved det dansk lakseopdræt »Atlantic Sapphires«, det mere lokale »Langsand Laks« i Hvide Sande. Hvor et for højt nitrogenniveau var den direkte årsag til den store dødelighed blandt de »Økologiske og bæredygtig laks«.

Langsand Laks i Hvide Sande

Et meget uheldigt og alt for høje nitrogenindhold, med den store dødelighed til følge, har øjeblikkeligt fået det norske børsnoterede lakseproducent Atlantic Sapphire, til lørdag at være i medierne med en børsmeddelelse.

Med tabet af så mange laks, sættes produktionen ca. fire måneder tilbage, forklarer Langsand Laks i børsmeddelesen. Værdien af de tabte fisk er dog forsikret, og virksomheden er nu i gang med at undersøge de helt eksakte tab og hvilke finansielle konsekvenser begivenheden vil få.

Atlantic Sapphire er i forvejen ramt at store kursfald, der i sidste uge alene beløb sig til 25 procent pga. Corona-frygten på verdensmarked og som alle større firmaer har kunnet mærke.

Derfor var det da heller ikke de aller bedste nyheder man modtog, da man lørdag måtte indkasserer yderligere et tab i aktieværdien. Et tab der i den følgende uge ligger i størreles-orden 14 procent nedgang, pga. den pludselige laksedød i Hvide Sande.

Systemets design er derfor blevet ændret, for at rette op på fejlen og sikre at det ikke sker igen. Ligesom andre systemer i det danske pilotprojekt og i det endnu større amerikansk anlæg allerede er blevet ændret eller er i gang med at blive ændret for at undgå fremtidige lignende situationer, forsikre og beroliger selskabet i fondsmeddelelsen.

Selskabet havde et lignende uheld i sommeren 2017, hvor man dengang mistede ca. 250 tons  laks, i samme anlæg.

Skriv et svar