Problemerne i fiskerisektoren fortsætter efter Brexit, og nu retter danske fiskeriorganisationer kritik mod Danmarks manglende indsats i forhandlingerne mellem EU og Norge.
Det sker i den trykte udgave af Fiskeritidende, hvor de to fiskeri-organisationer, Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO) og Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), udtrykker sig kritisk om, at Danmark burde være langt mere aktive i at sikre fiskeriaftalerne, især da andre EU-lande allerede har taget initiativ til nye forhandlinger.
I en fælles skriftlig henvendelse fra de to organisationer til fødevareministeriet, kommer de ind på det kølige forhold der hersker mellem EU og Norge og som der gerne ser mildnet. Oveni dette ser organisationerne, at den tilsyneladende passive holdning fra Dansk side, kan fra norsk side tolkes at Danmark ikke prioriteer forholdet mellem Eu og Norge særligt højt. Hvilket i værste tilfælde kan få indflydelse på de fremtidige forhandlinger om fiskerimulighederne for 2025. Dette kan få alvorlige konsekvenser for dansk fiskeri, som allerede er presset af reducerede kvoter og uafklarede aftaler om fiskeri i Nordsøen og Skagerrak.
I en kommentar til skrivelsen, siger direktør for Danmarks Fiskeriforening Kenn Skau Fischer, at Danmark er et af de lande, som har den største interesse i samarbejdet med Norge på fiskeriområdet.
»Vi skal naturligvis stå sammen med de øvrige EU-lande og i fællesskab søge løsninger på de efterhånden mange knaster, som præger fiskerisamarbejdet mellem EU og Norge,« slutter direktøren overfor Fiskeritidende.dk.
Kritikken kommer på et tidspunkt, hvor fiskerisamarbejdet mellem EU og Norge knager, og der er behov for klare aftaler, især inden for makrelfiskeriet, som er afgørende for den danske fiskeindustri. Fiskerikommissionen har tidligere fremlagt anbefalinger for fremtidens fiskeri, og det forventes, at politiske forhandlinger baseret på disse anbefalinger vil begynde i efteråret.