Formandsskabet for EU-Rådet er underlagt et roterende formandskab, der går på skift hver sjette måned. I næste periode fra juli til december er det Tysklands Angela Merkel der skal sidde for bordenden og som derfor skal sikre kontinuieteten i EU’s arbejde i Rådet og formandsskabets samlinger.
Det bliver en turbulent sommer, som Tysklands EU-formandskab med Angela Merkel går i møde. Perioden begynder onsdag i denne uge og der er på forhånd lagt op til store beslutninger der skal finde deres løsning snarest. Som vedtagelsen af budgettet, men også en færdiggørelse af EU’s gigantiske genopretningsplan for Europa oven på Corona-krisen. Dertil kommer de måske nok sværeste Brexit-forhandlinger til dato, inden Storbritanien ved årsskiftet endegyldigt træder ud af det Europæiske fællesskab.
Specielt den nærmest uoverskuelige konsekvens af briternes egen beslutning, fik i weekenden den tyske kansler til at sætte spørgsmål ved om briterne nu også selv er interesserede i en Brexit-aftale, der sikrer et ordentligt farvel med en aftale til alles bedste.
På den baggrund har den tyske forbundskansler og som ny i EU-formandsskabet Angela Merkel i et stort interview netop udtalt, at nu er det op til briterne selv, at definere deres afsked, men som hun også selv påpeger, så har »Europa brug for os, fuldstændigt som vi har brug for Europa.« Disse ord valgte den
tyske kansler, da hun fornyligt præsenterede planerne om landets kommende EU-formandskab for den tyske forbundsdag.
Onsdag den 1. juli er datoen for Tyskland’s seks måneders formandsperiode i EU, efter en halvt år under Kroatisk formandsskab. Et formandsskab der har været stærkt hæmmet af Corona-krisen, og som nu Merkel skal forsøge at indhente.
Ændring i strategien overfor Storbritannien
Efter Merkel’s mening, bør de tilbageværende 27 EU lande afholde sig fra, at komme med gode råd på vegne af Storbritannien og istedet lade briterne selv bestemme, hvorledes de ønsker at forlade fællesskabet.
Men begge parter er dog blevet enige om, at sætte yderligere fart på forhandlingerne i juli og sørge for »nyt momentum«, som gerne skulle ende ud i en enighed og aftale inden året rinder ud.
Den britiske premierminister Boris Johnson har åbenbart samme mål, for han vil også gerne have sat skub i forhandlingerne og i sidste uge brugte han udtrykket »Tiger in the tank«, med henvisning til stilstanden i forhandlingerne pga. Corona. Det er slut nu, for i den kommende måned vil begge parter, ifølge den britiske premierminister, intensiverer forhandlingerne med det mål, at komme i land med en aftale sidst på året.