GPS-bevis mod fiskere må bruges i retten. Det har retten i Helsingør netop besluttet i dag, siger DR`s reporter Jes Højen fra retten i Helsingør.
Der gælder åbenbart helt specielle regler for Greenpeace, end for den øvrige befolkning. I miljøets hellige navn kan man åbenbart krænke privatlivets fred og tilsidesætte alle regler for almindelig anstændighed, uden at blive stillet til ansvar – blot det sker i miljøorganisationen Greenpeace navn.
Som da man, i juni måned i år, dumpede statuer af “søheste” på Cleaverbank i Nordsøen, for at hindre trawlfiskeri. Ligeledes hindrede deres skib “Beluga2”, ved at dumpe store granitsten på havbunden, bundtrawlere i at fiske ud for Sylt . Forøvrigt en tro gengivelse af deres aktion, netop samme sted i 2008. Disse ulovligheder blev man heller ikke dømt for.
For historien, i GPS sagen, er kort fortalt, at Greenpeace, som en tyv i natten har placeret GPS sendere på seks fiskekuttere fra Gilleleje og fulgt dem, uden skippernes tilladelse, i 6 måneder.
Intentionen med at påpege ulovligheder, kan man ikke anfægte. Men når andre borgere observerer ulovligheder, fordre og forventer man fra myndighedernes side, at dette påtales snarest muligt. og ikke som i tilfældet med fiskerne fra Gilleleje. Her blev de fulgt i over 180 dage.
Forsvareren for den fiskeskipper, der stod tiltalt i dag, mente at beviserne var indsamlet på kriminel vis. Anklageren derimod hævdede blot at GPS`erne var anbragt på fartøjerne, uden at der kunne være tale om indbrud.
Det betyder at GPS registreringerne kan bruges i de kommende retsager, som bevis mod de øvrige fiske skippere.
I dagens sag forelå der ikke andre beviser fra myndighedernes side. Dette vil være tilfældet, når de 9 øvrige sager kommer for retten i de kommende uger.
Der falder dom i sagen mod fiske skipperen i næste uge.