Årsagen er én ud af mange, men blandt flere er adgangen til Norsk Zone i Nordsøen og i Skagerrak, som én af de væsentligste årsager der trænger sig på og helt sikkert også den mest presserende. Der er brug for, at aftalerne for dette meget og helt vitale område for dansk fiskeri, kommer på plads nu.
Fiskeritidende.dk skriver at de tre søsterorganisationer, med Norges Fiskarlag og Svenske Fiskeres PO samt Danmarks Fiskeriforening PO mødtes i går torsdag eftermiddag for at diskutere den fortsatte konflikt og de manglende fiskeriaftaler for 2021. Aftaler der har direkte indflydelse på adgangen til norsk zone i Nordsøen og Skagerrak samt de endegyldige kvoter her.
Den bedste periode i fiskeriet er forpasset, hvor næsten en fjerdedel af året også snart er væk, så nu presser både danske og svenske fiskere samt deres organisationer ekstra hårdt på, for at få åbnet området op. »Fiskerne skal i gang med fiskeriet nu, så de også kan planlægge resten af årets fiskeri,« lyder det fra CEO og adm. direktør Kenn Skau Fischer i Danmarks Fiskeriforening, der mener at situationen er mere end uholdbar uden aftaler og adgang til norsk område.
»Det er dybt urimeligt, at fiskerne på den måde bliver taget som gidsler i en sag de ikke selv har nogen skyld i, men hvor de efterfølgende økonomisk, alligevel kommer til at betale regningen for. Og det hele skyldes udelukkende at Norge ikke kan få en aftale i stand med UK.«
Samtidig presses fiskeriet også i Østersøen
Det fik i starten af marts måned 16 borgmestre i omegns-kommunerne omkring Østersøen, til at springe i pennalhuset og finde kuglepennen frem i en fælles skrivelse til Fiskeriministeren Rasmus Prehn, hvor de beskrev problemerne med havmiljøet i Østersøen. En forurening der nu er ved at tage livet af de danske kyst- og erhvervsfiskere i området.
De mindre erhvervsfiskere og kystfiskere med deres fartøjer, der normalt ligger til og lokalt lander i havnene, skaber både liv, handel samt en maritim og hyggelig atmosfære. Dette er desværre, sammen med torskebestanden, ved at uddø. Vi ved, at havets temperatur, saltindhold og forureningsgrad har stor indflydelse på havmiljøet og fiskebestandenes antal og sammensætning. Der er dog mange meninger om, hvad der er årsag og hvad der er virkning.
Faktum er imidlertid, at man ved selvsyn kan se, at havmiljøet i det sydfynske Øhav og Lillebælt er blevet dårligere. Der opstår ubalancer. Man ser gentaget og udbredt iltsvind, tilbagegang i mængden af ålegræs, alt for store mængder krabber og en stærkt stigende bestand af sæler. Blot for at nævne nogle af de synlige ændringer, som sker med stor hast i disse år. Det sætter sig spor i form af voldsomme fald i fangsterne af bl.a. torsk hos fiskerne. De mindre erhvervsfiskere, som ikke bare kan sejle til andre farvande for at fiske, er derfor truet på deres pengepung og en væsentlig del af det danske havnemiljø er hermed også i fare for at uddø.
Borgmestrene indstiller derfor til, at Fødevareudvalgets medlemmer samt miljøministeren og fiskeriministeren vil stoppe den udvikling, der betyder, at de mindre erhvervs- og kystfiskere må lukke og man håber derfor på, at det drøftes om man i både miniserierne samt udvalget vil sætte et større fokus på en bæredygtig udvikling af havmiljøet. De peger samtidig på, at der findes store mængder af forskningsbaseret viden, der fortæller hvad vi bør gøre for vores havmiljø og dermed også for fiskerne.
Der skal handling til nu – understreger de.
Brexit truer med at halverer den danske fiskeflåde
Konsekvenserne af Brexit begynder nu at stå lysende klart for alle. Branchen selv forventer nu en halvering i antallet af fiskefartøjer. Først kostede det de danske fiskere 25 procent af samtlige kvoter til briterne og dernæst måtte mange fiskere lide den tort, fortsat i måneder at vente på adgangen til norsk fiskerizone i Nordsøen og Kattegat. Hvilket har medført, at mange danske fiskere, nærmest har følt sig som økonomiske gidsler i en sag, de absolut ingen indflydelse har på eller ansvar for.
Resultatet bliver sandsynligvis en tilpasning af flåden, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO), Svend-Erik Andersen i en kommentar til problemet. Formanden mener at det antageligt vil betyde, at flere fartøjer og kvoter lægges sammen, så ét fartøj efterfølgende vil fanger denne kvote. Det betyder at der sikkert vil komme en ophugningsperiode, hvor en tilpasning selvfølgelig kan omhandle flere ting, siger formanden videre, men resultatet bliver det samme – nemlig færre skibe. Alternativt kunne det betyde en udmattelseskamp økonomisk, om hvem der først må give op.
Presset på dansk fiskeri øges, så en løsning for erhvervet er akut samt presserende og det haster som bare pokker.