Der skal reetableres ålegræs og dyrkes tang i flere danske fjorde – blandt andet Vejle Fjord og Limfjorden. Det vil gavne dyrelivet i havet, og samtidigt undersøges hav-planternes evne til at fjerne kvælstof og fosfor i havet.
Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse og her nævnes det samtidig, at pengene til projektet kommer fra landbrugsaftalen, hvor der er afsat 34 mio. kr. til marine virkemidler.
Forskningsprojektet skal undersøge, om ålegræs og tang kan være et effektivt redskab til at fjerne kvælstof fra havmiljøet.
Derfor skal der plantes ålegræsskud ved Gamborg, Kolding, Horsens, Odense og Vejle Fjord, og der skal laves storskala-testforsøg med dyrkning af tang i Limfjorden ved Nykøbing Mors. Det sker som et led i den brede politiske landbrugsaftale fra sidste efterår, hvor partierne blev enige om at reducere kvælstofudledningen med 10.800 tons kvælstof i 2027.
Med aftalen blev der afsat 34 mio. kroner til udviklingsinitiativer for de marine virkemidler – blandt andet ålegræs og tang.
»Livet under havets overflade i vores kystvande og fjorde er under pres. For der er alt for store mængder næringsstoffer, der finder vej ud i vores vandmiljø. Derfor er vi med den store brede landbrugsaftale fra sidste efterår blevet enige om, at kvælstofudledningen skal reduceres markant. Der er mange initiativer fra aftalen, der er ved at blive til virkelighed og her er forskningsprojektet ét af dem.
Når kvælstof spredes som gødning på markerne, kan en del af det, der ikke optages i afgrøderne, blive udvasket og ende i vandmiljøet. Her virker kvælstof også som gødning – bare for algerne. For mange alger i vandet kan resultere i iltsvind, hvilket kan dræbe plante- og dyrelivet på havbunden.
Konkret går forskningsprojektet ud på, at plante ålegræsskud på havbunden og dyrke tang i anlæg. Områderne hvor der vil blive udført test-forsøg med ålegræs er, Gamborg, Kolding, Horsens, Odense og Vejle Fjord. Det bliver i læ af stenrev og på forskellige vanddybder – som samlet skal belyse, hvor ålegræs kan vokse i dag. Tilsvarende skal der gennemføres storskala-testforsøg med dyrkning af tang, som vil blive udført i Limfjorden ved Nykøbing Mors, og som skal dokumentere miljøeffekterne ved tangdyrkning. I forbindelse med det udplantede ålegræs og dyrkede tang skal forskerne måle planternes optag af kvælstof- og fosfor. Derudover skal det også undersøges om planterne binder CO2 og den eventuelle klimaeffekt skal belyses.
Projektet er samtidigt et naturgenopretningsprojekt, fordi ålegræs og tang er levesteder for både fisk og smådyr, hvilket gavner biodiversiteten.
Resultatet af forskningsprojektet skal indgå, når der i 2023 og 2024 skal gøres status for, hvordan det går med indsatsen for at reducere kvælstof og hvordan en evt. resterende indsats skal tilrettelægges. Her skal det vurderes, om indsatser med ålegræs og tang kan udbredes til flere steder i landet.
I aftale om grøn omstilling af dansk landbrug af 4. oktober 2021 blev der afsat 34 mio. kr. til udviklingsinitiativer for marine virkemidler (f.eks. ålegræs og tang), der som supplement til de landbaserede virkemidler, kan bidrage til hurtigere opnåelse af god økologisk tilstand i marine vandområder.
Med aftalen blev partierne enige om at udledningen af kvælstof skulle reduceres med 10.800 ton i 2027. Det skal ske gennem en række initiativer, og så skal det undersøges om marine virkemidler kan indgå i vandplanlægningen.
Forskningsprojektets formål er at undersøge, om arealer med ålegræs og sukkertang kan fjerne kvælstof- og fosfor, og om planterne kan lagre CO2.
Projektet vil løbende levere delrapporter og hovedresultater, hvor slutrapport vil forelægge primo 2024.