Sådan lød de beroligende ord fra Ministeren for Fiskeriet Rasmus Prehn (S) til en overvågningsbekymret fisker, Jonas Sørensen fra Langeland, der sammen med 3F’s Karsten Kristensen, havde sat Ministeren stævne i forbindelse med den tvungne kameraovervågning af jomfruhummer-fiskeriet i Kattegat.
Det skriver 3F bladet
Bladet henviser til, at bemærkningen fra Rasmus Prehn (S), kom i forbindelse med fisker Jonas Sørensen’s kommentar til kameraovervågningen på hummerkutteren, som i hans øjne både var stressende, irriterende og ikke mindst provokerende og som ifølge Jonas selv har ødelagt hans arbejdsplads.
Han er blandt andet frustreret over, at det er slut med at gå ud på dækket og tage en kop kaffe i underbukser, som besætningen plejer at gøre om sommeren.
Men han er ikke alene – Kattegat-fiskere er vrede over, at de skal overvåges af kameraer på kutterne for at mindske fangst af truet torsk.
Men på et møde med fiskeriministeren kom der, ifølge fagbladet 3F, uventede detaljer frem
Jomfruhummerfiskere i Kattegat er vrede over, at de skal kameraovervåges på kutterne for at gøre bifangsten af torsk mindre og dermed redde bestanden, som ifølge eksperter er alvorligt truet.
Men på et møde med fiskeriminister Rasmus Prehn (S) 25. marts kom der fakta om kameraerne frem, som kan få den bitre pille til måske at glide lidt lettere ned.
Det er Rasmus Prehn, der har besluttet at gøre kamera-overvågningen obligatorisk, så fiskeri-kontrollen kan følge med i, om der kommer torsk med i jomfruhummernettet.
Der er ikke noget at rafle om, understreger ministeren: »Torske-bestanden er alvorligt truet, og hvis ikke der er kameraer på kutterne, lukker EU-Kommissionen torskekvoten. Det vil også betyde et totalt stop for fiskeri efter jomfruhummer i i Kattegat,« siger fiskeriministeren.
»Kameraerne skal kun filme fisk, og hvis de filmer for meget, piller vi dem ned. Vi ville helst have haft en frivillig ordning med fiskeriet om kameraerne, men det har ikke været muligt,« siger Rasmus Prehn, der oplyser, at der i 2020 blev fanget og smidt 44 ton torsk overbord. (Red. Den frivillige ordning blev skudt ned at ministeren selv og undskyldningen med et alt for stort udsmid, har heller ikke hold i virkligheden – den kontrollerede bifangst af torsk var på under 1 kg pr. hal i forsøgsperioden).
I løbet af 2022 monterer Fiskeristyrelsen kameraer på cirka 100 fiskefartøjer, der fisker jomfruhummere i Kattegat.
Men nogle kuttere har allerede kameraer ombord. Siden 2020 har 12 Kattegat-kuttere nemlig været en del af et forsøgsprojekt med kameraer.
På én af de kuttere arbejder fisker og 3F’er Jonas Sørensen på 24 år fra Langeland.
Vil ikke filmes i underbukser
Jonas Sørensen sagde til Fagbladet 3F i sidste uge, at overvågningen er stressende, irriterende og provokerende og har ødelagt hans arbejdsplads.
Han er frustreret over, at det er slut med at gå ud på dækket og tage en kop kaffe i underbukser, som besætningen plejer om sommeren.
De udtalelser var baggrunden for, at Rasmus Prehn havde inviteret ham med til mødet, og han beroligede med det samme.
»Du kan roligt tage din kop kaffe på dækket i underbukser eller uden underbukser for den sags skyld, for du bliver ikke filmet,« siger Rasmus Prehn, der bragte fakta frem om overvågningen, der kom bag på Jonas Sørensen.
Kun fisken skal overvåges
Den kutter, Jonas arbejder på, har to kameraer på båndet, hvor fisken sorteres – et kamera i masten og et kamera bagerst i båden, hvor trawlet hives op.
Men billederne er dækket af et bredt sort felt hele vejen rundt, som begrænser overvågningen, så der kun filmes direkte ned på fisken, forklarede Rasmus Prehn og smed nogle eksempler på mødebordet.
Han fortalte også, at computere med tiden skal erstatte fiskerikontrollens gennemgang af optagelserne, som de i dag stikprøvetjekker cirka ti procent af.
Selv sagde fiskeriministeren på mødet, »Det har aldrig været min mening at overvåge fiskerne. Kun fisken. Vi kan se på optagelserne, at fiskerne ikke bliver overvåget, og vi kan se, at kameraerne har en effekt. Udsmidningsprocenten er meget lavere med kamera,« siger Rasmus Prehn, der pointerer, at målet er, at der ikke bliver fanget torsk og smidt døde fisk tilbage i havet.
Minister lyttede
Jonas Sørensen var ikke klar over, at der er sorte felter på billederne fra overvågningskameraerne.
»Det hjælper, men jeg synes stadigvæk, at det er ærgerligt og træls, at vi skal have kameraer ombord, men okay sådan er det. Nu har jeg fortalt fiskeriministeren min mening og gjort, hvad jeg kunne,« siger han og fortsætter. »Det var et godt møde, hvor mine ord blev taget alvorligt. Det gør en stor forskel for mig, at ministeren og hans folk rent faktisk lyttede til, hvad jeg havde på hjerte ude fra den virkelige verden,« siger han.
3F næstformand er imod kameraovervågning
Med på mødet var også næstformand og forhandlingssekretær i 3F Transport Karsten Kristensen. Han er imod overvågning, som rammer fiskerne på det psykiske arbejdsmiljø. Han frygter også, at kontrol, reguleringer, overvågning og negativ omtale skræmmer de unge væk fra fiskerierhvervet, som får sværere og sværere ved at få fat i de unge.
»Det var et positivt møde. Når alternativet til overvågning er et totalt forbud, så giver det sig selv. Vi er tvunget til at leve med de beslutninger, der er truffet. Nu bliver øvelsen, at fiskerne får det bedst mulige arbejdsmiljø, samtidig med at vi sikrer et fiskerierhverv, som de unge er interesseret i,« siger Karsten Kristensen.
Karsten Kristensen pointerede overfor ministeren, at alt det, der kom frem på mødet, er blevet kommunikeret dårligt ud til fiskerne af ministeriet. »Så selvfølgelig reagerer fiskerne,« siger Karsten Kristensen.
Minister: Vi har ikke været gode nok
Rasmus Prehn vil nu tage på turné rundt i havne landet over for at høre, hvad fiskerne har på hjerte, og svare på spørgsmål.
»Vi har ikke været gode nok, og vi strammer os an nu. Vi er parate til at gøre en indsats, der skal gøre det mere attraktivt at blive fisker. Jeg tror på, at erhvervet går lysere tider i møde,« siger Rasmus Prehn.