Kærlighed til hinanden og havet

Kærlighed til hinanden og havet

Erhvervsfisker Bente Jensen fra Sønderborg er en af Danmarks få kvindelige erhvervsfiskere. Et erhverv som Bente blev kastet ud i da hendes mand, fisker Jens Degn Jensen fik konstateret en alvorlig sygdom.

TV Syd har i deres udsendelsesrække Havneliv, fortalt historien om Bente og hendes mand og hvorledes uheldbredelig sygdom har vendt tilværelsen på hovedet for dem. Men hvor ukuelighed og sammenhold samt kærlighed til det frie erhverv og hinanden har fået hverdagen til alligevel at hænge sammen.

Hver morgen klokken syv sejler den knapt 10 meter lange kutter SØ 86 Fru Jensen ud på Sønderborg Bugt for at fange friske fisk, der præcist klokken 14.00, som det har været en fast tradition, blive langet direkte over rælingen til kunderne på kajen, ved Sønderborg Slot.

Denne faste rutine, om hver dag at leverer frisk fanget fisk direkte til kunderne på kajen, ønsker Bente Jensen at fortsætte med. For et lille årstid siden fik, hendes mand, den dengang aktive erhvervsfisker Jens Degn Jensen konstateret uheldbredelig skelrose og blev med et slag ikke i stand til at udfører sit erhverv længere. Men midt i dette vacuum af tomhed og frustration der fulgte, blev ægteparet enige om at fortsætte virksomheden i fællesskab, både i kærlighed til hinanden, men også til det frie liv på havet.

Bente sagde sit job op som farvehandler og gik med løftet pande ind i det noget hårdere erhverv som selvstændig kystfisker.

Bente sagde sit job op og blev selvstændig kystfisker

I udsendelsen fanger TV Syd Bente på vandet ud for Dybøl Strand, hvor hun hiver rødspættegarn og hendes mand Jens har tjansen som styrmand, et job som han stadig kan bestride, trods en fremskreden lammelse i venstre side. De er begge helt klar over det dystre perspektiv i Jens’s sygdom, men man er heller ikke i tvivl om, at netop sammenholdet og lysten til at virke sammen, i denne sidste svære tid, er tilstede.

Så mens garnene rygtes for rødspætter, torsk og et par enkelte store pighvar, får man indtrykket af at Bente har fundet sin rette hylde og når den dag kommer, hvor jens ikke længere kan være med, så vedbliver kunderne på kajen, nedenfor Sønderborg Slot, med at kunne hente frisk fanget fisk klokken 14.00, ved erhvervsfisker Bente Jensen fra hendes båd SØ 86 Fru Jensen af Sønderborg.

Se tv indslaget fra TV Syd her