Det drejer sig om den sortmundede kutling, der nu for første gang officielt er observeret på NordFyn, mere specifikt i Odense Fjord.
Observationen er bekymrende, for det er første gang denne invasive fiskeart, som absolut ikke hører naturligt til i dansk farvand, er registreret så langt mod nordvest i Danmark.
Den sortmundede kutling er ikke hjemmehørende i Danmark, men er øjensyneligt kommet til Danmark via ballastvand i skibene på langfart og blev første gang observeret i dansk farvand omkring Bornholm i 2008. Siden er det gået stærkt og på mindre end 10 år, har arten bredt sig til hele det sydøstlige Danmark og nu altså også til Fyn.
Det var under et prøvefiskeri i Odense Fjord, at fisker Henning Bendtsen og DTU’s medarbejder fik den lidet ønskede fisk i garnet. Det fangede eksemplar var kun lige under 14 cm land.
Egne fiskearter viger når den sortmundede kutling ankommer
Sortmundet kutling kan være en hård konkurrent for vores egne og hjemmehørende fiskearter i de kystnære områder. Prøvefiskeri har vist, at en art som ålekvabben er gået voldsomt tilbage i de områder, hvor sortmundet kutling findes. Samtidig fortæller DTU, at den sortmundet kutling i nogle områder udgøre en så stor del af fangsten, at det lokale fiskeri er truet.
Alt dette kunne ændres radikalt, hvis man kunne finde på noget som den sortmundede kutling kan bruges til og sælges til.
Læs på FiskerForum.dk – DTU-projekt skal lave invasiv art om til fiskefars.
Kan sortmundet kutling spises.
DTU Aqua er projektleder for projektet »Sortmund«, som har fokus på, hvorledes denne lille invasive fiskeart kan bruges kommercielt. Et projekt, der er finansieret af både GUDP under Miljø og Fødevareministeriet samt DTU Aquas samarbejdspartnere erhvervsfiskere og Gemba Seafood Consulting samt restaurationsbranchen og DTU Fødevareinstituttet.
Sortmundet kutling er overraskende nok blevet udråbt til en fremragende spisefisk i projektet, og den kan udemærket bruges som supplement og som en typisk dansk fisk på de danske middagsborde rundt om. I forvejen betragtes denne invasive fisk som en udemærket og ganske glimrende spisefisk, og i Sydeuropa anses den ovenikøbet som en udsøgt delikatesse.
DTU skriver videre i artiklen, at den sortmundet kutling fanges i ruser som, anvendt korrekt, er et ganske skånsomt fiskeri. Et målrettet fiskeri er derfor muligvis en af de ting, der kan gøres, for at reducere påvirkningen af denne ikke-hjemmehørende fiskeart. Fiskeriet af arten vil beskytte det danske kystnære havmiljø og samtidig skabe omsætning i et fiskeri, der er under pres.