Dette spørgsmål var en del af et ordspil der udspandt sig i en TV MidtVest udsendelse, da fisker og fiskeriformand i Hanstholm Jan Hansen direkte adspurgt, hvad det vil sige at få halveret kvoten på torsk, fik formanden til at vende spørgsmålet om og svare med et modspørgsmål til journalisten, »jeg ved ikke hvordan du vil ha´ det hvis du blev sat halvtreds procent ned i løn.«
»Og Ja – det er dét vi taler om – helt konkret,« slog Jan Hansen fast.
Det er de sørgelige konsekvenser af sidste års kvote-forhandlinger i EU, hvor EU kommissionen i december kom ud med et TAC / kvote på Nordsø torsk reduceret først med 32 procent sidste år og nu yderligere med 50 procent. Fiskerne må nu kun fange halvt så mange torsk i 2020 som året før. Det gør ondt i det nordvestjyske fiskeri, hvor over 80 procent af alle danske fisk landes.
Men trods biologernes velmenende hensigter med kvote-anbefalingerne og den efterfølgende torskereduktion, efter biologernes mening, udelukkende sat i verden for at beskytte arten til fremtidens fiskeri. Men isoleret set, kan man ikke bare genoprette torskebestanden på ét år, bare ved at beskære torske-bestanden med 50 procent, som det bliver anbefalet fra videnskablig side. »Det er et urealistisk mål, nej der skal et helt anderledes langsigtet mål til, hvor erhvervet hjælper til med at genoprette bestanden,« udtaler Kenn Skau adm. direktør for Danmarks Fiskeriforening producent Organisation til TV MidtVest.
Den hårde beskæring af torskekvoten, får nu også Fisker John Christensen med nye »Pia Glanz« med en investeringen på over 100 millioner kroner, til at skifte strategi og fiskemønster allerede i indeværende år.
Til TVMidtVest forklarer den vestjyske fisker, »Problemet er jo, at det stopper os i det, vi egentlig har investeret i. Vi har investeret mange penge i at købe de her kvoter, så det er rigtig hårdt for erhvervet, og det er også urimeligt overfor bankerne, som låner os pengene. Lige pludselig står vi bare med det halve i fisk og indtjening, men med hele gælden,« understreger han og forklarer samtidig at det i fremtiden bliver dyrere pr. kilo at hente fisken hjem, da man tvinges over i et fiskeri efter ukvoterede arter som lange og kulmule m.m.
»Problemet er jo, at det stopper os i det, vi egentlig har investeret i.« siger skipper John Christensen
Så det nye år har sine udfordringer allerede inden året rigtigt er kommet igang og fiskerne frygter, at med den kraftigt reduceret kvote på torsk vil dét betyde færre arbejdspladser for de mere end 4.600 beskæftigede i fiskeindustrien i fiskerihavnene omkring Hanstholm, Thyborøn og Thorsminde samt Hvide Sande. Lavere fangster og landinger, som i følge Danmarks Fiskeriforening vil betyde et tab i størrelsesorden på ca. 250 mio. kroner for de berørte.
Du kan se eller gense indslaget på TV MidtVest herunder: