Det er kendt at muslinge-rev giver fisk og fiskeyngel gode muligheder for at skjule sig og finde føde. Men hvilke fisk har især og særligt gavn af muslinge-revene. Det undersøges nu af DTU Aqua, Dansk Amatørfiskerforening (DAFF) og Helnæs Bugt Fiskeriforening i fællesskab.
Muslinge-rev er attraktive for mange fisk, fordi revene både giver ly og indeholder skjulesteder samt føde. Men mange steder i de danske kystnære områder mangler der i dag naturlige rev, blandt andet fordi muslinge-rev skades af iltsvind eller er blevet fisket op.
For at genskabe naturlige muslinge-rev i Helnæs Bugt på Fyn blev der i en årrække omkring 2010 udlagt blåmuslinger på havbunden. Helnæs Bugt Fiskeriforening har på det seneste fået Helnæs Bugt beskyttet lovmæssigt imod muslingeskrab. Der er derfor i dag tætte forekomster af blåmuslinger på havbunden mange steder i bugten.
Disse nye muslinge-rev undersøges nu af lokale fiskere samt DTU Aqua sammen med tre studerende fra Frankrig, Holland og Grækenland.
Undervandskameraer har kortlagt biodiversiteten
Til undersøgelsen er der brugt kameraer til at kortlægge forekomsten af fisk på muslingerevene og på bar havbund uden muslinger. I april og maj måned 2019 blev der sat rammer monteret med to kameraer ud i den sydfynske Bugt ud for Faldsled. I alt blev der udsat kameraer 120 gange. Hver kamera-ramme filmede i mindst én time for at illustrere livet ved havbunden på den præcise lokalitet. Der var tale om stereo-kameraer, som optager fra to sider på samme tid, hvilket betyder, at man kan afstandsbedømme og derved bestemme størrelsen på hver fisk. Kameraerne var udstyret med en agn bestående af 500 g sild skåret i stykker for at lokke fiskene ind foran linsen.
Optagelserne foregik på 8 meter vand og igen på 1,5 meters dybde og man forventer at resultaterne ligger klar inden for et års tid.
De udenlandske studerende, som indgår i projektet, har lavet en film, der viser deres arbejde i og ved Helnæs Bugt.